Планирате ли летни ремонти

Планирате ли летни ремонти

Лятото, освен време за почивка и приключения, е време и за ремонти. По-големи или по-малки, основни или козметични – те изискват време и средства, костват нерви и притеснения.

 

Покриви и изолации

Планирате ли летни ремонти

Сухото време през юли и август е идеално за ремонт на покрива, за поставяне на хидро- и топлоизолации.

Създайте си навик на няколко години да правите профилактичен оглед на покрива. Бурните ветрове, дъжд, сняг, пек и мраз, обледеняване оставят своите следи. Може да се разминете със смяната на няколко керемиди, но ако къщата е стара, може да се наложи ремонтиране на подпокривната конструкция. Това е идеалният момент да направите топлоизолация, която ще регулира изстудяването на дома зиме и прегряването му лете.

Не забравяйте, че от покрива зависи колко суха ще е цялата постройка. Затова обърнете сериозно внимание на хидроизолацията. Тя трябва да не пропуска влагата отвън, но да провежда резултатно парата, идваща отдолу – от помещенията. В противен случай ще се появи конденз, а с него и условия за корозийни процеси по конструкцията.

Изолациите имат място не само под покрива. Външната топлоизолация на стените е важно условие за ефективно отопление и охлаждане.

 

Вътрешни ремонти

През последните години те се извършват почти изключително чрез сухо строителство. Изравняване и изолиране на подове, изправяне на стени и тавани, преградни стени – всичко става бързо, без внасяне на влага в помещенията, без дълги технологични срокове за зреене на бетон или изсъхване на мазилки. При това не се натоварва излишно конструкцията на сградата. Материалите не съдържат вредности. Много популярният гипсокартон поема влагата, когато в помещението е по-влажно и я изпуска, когато е по-сухо.

 

Боядисване, тапети, настилки и облицовки

Планирате ли летни ремонти

Ако на стените ще има зони с фаянс или керамика, те се поставят преди боядисването и тапетите. Подовите настилки пък – след полагането на боята или залепването на тапетите. При тапетите грундът може да е и самото лепило (по-разредено), но за боята той трябва да е точно съобразен с нея – в противен случай е твърде вероятно резултатите да ви разочароват.

 

Дограмата

Планирате ли летни ремонти

Започнете ли вътрешен ремонт, по-добре планирайте и смяна на дограмата, ако още не сте го направили. Имайте предвид, че добре направената изолация и качествената дограма пречат не само на топлината да напусне помещението, но и на влагата. Това води до упорит конденз и мухъл. Така че задължително поискайте от доставчика да постави вентилационни клапи.

Много важно е също да изберете тип стъкло, което най-пълно отговаря на изложението на жилището. За юг-югозапад то трябва да е едно, за север-северозапад – друго.

 

Преди да започнете ремонта, премислете добре последователността, в която той ще протича. Пресметнете необходимите материали и съответните разходи. Оставяйте значителен резерв при определяне на сроковете и бюджета. И не правете компромис нито с качеството на материалите, нито с качеството на изпълнението.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!