Изградете поливната инсталация в двора си сами

Изградете поливната инсталация в двора си сами

Една от най-времеемките и отговорни дейности в градината е поливането. Вероятно сте се сблъсквали със заболяване и загниване на преполятите растения или пък с изсъхване на любимото ви цвете заради закъсняла поливка. Лесно и ефективно решение на тези проблеми осигурява изграждането на поливна инсталация.

С какво ще ви помогне поливната инсталация

Най-голямото ѝ достойнство е, че позволява да се дозира точно необходимата вода за различните култури на различните етапи на развитие. Така растенията ви израстват по-здрави, цъфтят по-обилно и дават по-качествени плодове.

Тя пести вода, която при гравитачното поливане ненужно мокри големи площи и стимулира избуяването на плевелите. Това е особено важно в по-безводни райони и в разгара на лятото, когато сушата се отразява и на кладенците. Намалява необходимостта от плевене.

Освобождава ви времето, необходимо за поливане. Можете да го оползотворите за други дейности или за почивка. Това е особено забележимо, когато поливате по-големи площи, за които при гравитачния метод отиват много часове. От тук пада и разходът на електричество.

Ако поставите приспособление за вкарване на разтвор на торове и препарати в системата, ви отпада още една грижа и печелите още време.

изградете поливната система в двора сами

Можете ли да изградите поливната система сами

Зад „изграждане“ не си представяйте кой знае какви сложнотии. Най-добре е да  планирате и монтирате инсталацията преди да засадите двора. При отглеждане на зеленчуци и цветя по-добре изберете капково напояване. При него листата и цветовете на растенията не се мокрят и вероятността от маносване намалява.

Какво ви е нужно за изграждането ѝ

Необходим ви е главен щранг (пластмасова тръба), който минава перпендикулярно на редовете на засаждане. От него по редовете тръгват капковите маркучи. Всеки маркуч е добре да бъде вързан към щранга с кранче – за да можете при нужда да го изолирате и по него да не тече вода. При гъсти насаждения – примерно в цветните лехи, можете да ги поставите между редовете.

Маркучите са с капкообразуватели през различно разстояние и с различен дебит. Ще изберете най-подходящите според вида на културите, които ще поливате. Важни са разстоянието на засаждане и поливната норма. За масово отглежданите зеленчуци в градината са добри маркучи с отвори на 10 – 15, до 20 см и дебит на отвора около 2 л/час. Продължителността на поливането регулира дозирането на водата в различните периоди на вегетация.

Според налягането, създавано от помпата, обикновено се налага поставянето на намалител. Монтира се на главния щранг преди разклоняването му (ако водоизточникът се пада сред поливните площи). Неговата функция е да регулира налягането в маркучите така, че то да е еднакво в цялата система през цялото време и да не позволява те да „гърмят“.

изградете поливната система в двора сами

Ако поливате тревни площи, вместо маркучи ползвайте пръскалки.

изградете поливната система в двора сами

Възможност за автоматизиране

При желание можете да автоматизирате поливната инсталация и тя да работи автономно, без ваша намеса. Датчици отчитат влажността на почвата. При просъхване електрониката включва системата и я изключва при достигане на зададените от вас параметри. Така можете да пътувате спокойно за повече дни дори в най-сухите месеци.

Купете първоначалното оборудване от специализирана фирма. Идете при тях с чертеж на парцела и обозначен върху него водоизточник и разположение на поливните площи. Запишете си техническите характеристики на помпата. В повечето случаи ще получите безплатна консултация как да изградите системата и какви материали да купите.

Дали е скъпо? Изчислете колко бихте плащали на някого да полива през целия сезон. Поливната система вероятно ще ви струва по-малко и ще я ползвате без допълнителни вложения поне няколко години.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!