Какви са предимствата и недостатъците на подовото отопление

Предимства и недостатъци на подовото отопление

Искате икономично отопление, което осигурява висок топлинен комфорт, не заема място в помещението, не предизвиква въздушни течения. Никакъв проблем – направете подово! Изобретено е преди много векове и никога не е забравяно напълно. Днес е сред най-ефективните начини за отопление, а монтажът му е повече от лесен.

Защо подовото се смята за едно от най-добрите отопления

Защото задоволява най-пълно естествената потребност на човешкия организъм от топлина. При него тя идва отдолу, краката ви се загряват, топлото обгръща тялото ви. Дори при по-ниска температура на въздуха на височина човешки ръст, топлинният ви комфорт е гарантиран. Точно поради тази причина не е необходим голям разход на ресурс, с който да загрявате целия обем въздух в помещението.

Обширната площ, на която се поставя подовото отопление, излъчва много топлина. Когато подът се загрее до 30° С, температурата на въздуха достига 22° С. За целта е напълно достатъчно топлоносителят в тръбите да е около 45° С. Това изисква много по-нисък разход на гориво спрямо отоплителните инсталации с радиатори, независимо от какъв тип са те. Подовото е препоръчително за модерните нискотемпературни системи с автоматизирани котли и термопомпи.

Конвективните движения при него са много слаби и това спестява активното движение на прах във въздуха. На практика е безшумно. Не изисква постоянна поддръжка и обслужване, освен профилактика и почистване на няколко години.

предимства и недостатъци на подовото отопление

Видове подови отопления

Днес на масово приложение се радват електрическите и водни подови отопления. Те се произвеждат като окомплектовани и готови за монтаж системи.

  • Електрическите  са  под формата на фолия и рогозки, в които са вградени нагряващите ленти или кабели. Дебелината им достига до няколко милиметра. Могат да бъдат поставяни под повечето облицовки и настилки. Доста по-икономични са от традиционните електроуреди. Гаранцията на производителите е за около 15 години.

предимства и недостатъци на подовото отопление

  • Водните системи обединяват в лесни за манипулация панели изолация и повърхностни плоскости. Те са оформени за бърз монтаж на гъвкави, обикновено непрекъснато свързани тръби. Над тях се прави замазка с включени пластификатори, която понася добре деформациите при температурните колебания. Общата дебелина с изолацията достига до около 12 см.

предимства и недостатъци на подовото отопление

Най-лесно водно подово отопление се поставят при новостроящи се сгради. Разбира се, бихте могли да се сдобиете с такова и в стария си дом след добре планиран и консултиран със специалисти ремонт. Всеки производител указва за какво финишно покритие е подходяща произвежданата от него отоплителна система. Експлоатационният му срок достига до няколко десетилетия.

Съвременното подово отопление се контролира и управлява от чувствителна електроника. Дава възможност за предварително планиране и програмиране на температурата на дневна и седмична база и осигурява опция за дистанционно управление през интернет или телефон. Подходящо е за жилищни, офисни, търговски, производствени и складови помещения, за детски заведения и болници и т. н. Поставя се дори под тревата на спортните съоръжения.

 

Има ли недостатъци подовото отопление

  • Първоначалната инвестиция в него е сериозна, но пък текущите разходи за гориво и поддръжка рязко намаляват.
  • Инертно е – трябва му продължително време, за да загрее пода, и съответно – продължително време, за да изстине. Това го прави неподходящо за вили и сгради, които не се обитават постоянно.
  • При спиране на тока електрическата система ще ви остави на студено. Съществуват мнения, че електромагнитното поле, формирано от електрическото подово отопление, влияе зле на организма.

предимства и недостатъци на подовото отопление

Предстои ви да избирате отопление за дома си? Помислете и за подово!

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!