Префугирането е ремонтна дейност, предназначена да възстанови функционалността на настилките и добрия им външен вид.

С времето фугите на облицовките се захабяват, на места избива плесен, на други започват да се ронят. Лошото им състояние става причина за течове и наводнения. Дори когато изглеждат напълно здрави, микропукнатини в тях могат да доведат до проникване на влага под плочките и компрометирането им, както и за непрекъснато таене, влага и мухъл по стените и таваните с трудно откриваем източник.

Сравнение на банята преди и след префугирането
Често префугирането е достатъчно, за да върнете добрия вид на облицовките

Защо фугите се разрушават

Може да изглеждат само като довършващ елемент, оформящ декоративността на настилката, но фугите са много повече. От една страна те обират напреженията между плочките, дължащи се на различните реакции на използваните материали при промените в околната среда и слягането на сградата. От друга – добре подбраната и добре положената фугираща смес не позволява влагата да прониква под настилката и спестява много неприятности.

Фугите стареят с времето. Но понякога се разрушават много по-бързо от очакваното. Най-честите причини са:

  • неправилно подбрана (съобразно условията на експлоатация) или приготвена фугираща смес;
  • лошо запълване, неуплътнено, с кухини и пукнатини (особено при по-тесните фуги);
  • неспазване на технологичните изисквания при съхненето им;
  • лошо поддържане и допускане на плесенясване и мухъл и т. н.
При префугиране с цветна фугираща смес облицовката изглежда по-добре.
Изборът на цветна фугираща смес може да направи облицовката по-атрактивна отколкото е била като нова

Защо да извършите префугиране

Качествените плочки при добра поддръжка дълго запазват добрия си външен вид. Ако се вгледате в една захабена и зле изглеждаща облицовка, вероятно ще си дадете сметка, че това впечатление идва най-вече от лошия вид на фугите. При внимателното премахване на старата фугираща смес и заместването ѝ с нова, добрата визия на облицовката като цяло се възстановява. Нещо повече – при по-смел избор на цвета на фугиращата смес (примерно контрастен) тя може да изглежда много по-атрактивно от преди.

Префугирането възстановява сигурността и надеждността на облицовката като защита на конструкцията от влага. Накратко – спестявате смяната на плочките в банята, кухнята, терасата или където ви се наложи и постигате ефекта на нова облицовка с минимум разходи и работа.

Подготовка за префугиране

Основни за качественото префугиране са няколко неща:

  • старателно почистване на старата фугираща смес;
  • избор на качествени материали за префугирането;
  • прецизното повторно запълване на фугите;
  • използване на уплътнител.
Почистване на старите фуги.
Почистването на старите фуги на ръка е прецизно, но трудоемко

Премахване на старата фугираща смес

Можете да го направите със специализирани ръчни инструменти – ножове за почистване на фуги. Използването им е лесно, позволява да сте много прецизни и да опазите плочките от нараняване, но в същото време се работи много бавно. Намират приложение на малки площи.

Много по-бързо и по-лесно е с ръчни електрически инструменти, снабдени с диск с диамантено острие (диамантина). Проблемът е, че ако нямате опит с използването им, рискувате да се нараните или да увредите плочките.

След като премахнете основната част от стария фугиращ материал, е необходимо да отстраните внимателно всичко останало, най-добре е на дълбочина да стигнете до лепилото, върху което са поставени плочките. Ако оставите каналите прекалено плитки, материалът може буквално да бъде отмит – особено на непокрити тераси или на подове с често обилно мокрене. Почистете и самите страни на плочките, за да сте сигурни в добрата адхезия между тях и новата фугираща смес. Необходима ви е прахосмукачка – от момента, в който започнете разрушаването на старите фуги, до окончателното почистване и обезпрашаване на каналите. Работете с маска.

Майсторите съветват накрая да обтриете грижливо фугите с гъба, потопена в смес от равни части оцет и вода.

Почистване на фугите преди префугирането с електрически инструмент.
Почистването на фугите с ръчен електрически инструмент е бързо, но рискувате да нараните себе си или плочките

Префугиране

Как да изберете фугираща смес и как да фугирате почистените фуги можете да погледнете в статията ни „Защо фугите и фугирането са критични за облицовките“. Не пропускайте обаче да следите за още едно изискване – необходим ви е материал, подходящ за префугиране на стари настилки. Не се изкушавайте да добавяте пясък или цимент или пък други съставки – сместа няма да стане по-здрава, по-скоро ще влошите качеството ѝ и префугирането ще стане безсмислено.

Както вече знаете, фугите и плочките ще трябва да се почистват още незасъхнали с влажна кърпа. Освен това за качественото им втвърдяване е добре първите дни да навлажнявате фугиращата смес, така ще избегнете прекалено бързото изсъхване и напукване. Обърнете внимание – говорим за овлажняване. Прекаленото омокряне по-скоро ще разруши материала. Ако сте извършили префугиране на външна тераса, погрижете се да я защитите от дъжд за поне три дни.

Префугирането на добре почистените фуги се прави внимателно с качествена смес
Извършете префугирането внимателно с подходяща за условията на експлоатация смес

Предстои ви префугиране на голяма площ и смятате, че няма да се справите сами? Обадете ни се – ние сме на ваше разположение.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!