Когато дойде март и навън се затопли, е време за сериозна работа в двора. От къде да я подкарате? Споделяме с вас нашия опит:

Лилави минзухари в пролетната градина
Минзухарите са сред първите цветя в пролетната градина

Започнете с най-спешното

Дръвчета и храсти
Ако сте пропуснали да подрежете овошки, храсти и рози – направете го веднага. Разкрийте тези, които сте затрупали есента, белосайте стъблата. Напръскайте срещу болести и вредители.

Тревата
Почистете тревата, аерирайте и подхранете, окосете. При нужда – подсейте оголените места. До към средата – края на април все още можете да засеете новата морава и да засадите планираните овошки и храсти.

Мулчирани ягоди в пролетната градина
В пролетната градина е време за прочистване и мулчиране на ягодите

Ягодите
Почистете ги от изсъхналите листа и от тревите. Проредете ги, прекопайте и оформете лехите, подхранете и полейте.

Ранните зеленчуци
Ако имате зеленчукови лехи в двора и още не сте боднали чесъна, лука и салатата, направете го. Засейте репичките, копъра и магданоза. Полейте и покрийте с найлон – салата и лука под тунелчета, посева – просто завийте до поникването. Поддържайте влажно.

Саксии, подредени на стълбите в двора
Изнесете саксиите и им намерете добро място в двора

Саксиите

В случай, че прогнозите не предвиждат необичаен за периода студ, изнесете навън зазимените саксийни цветя. Някои от тях ще трябва да подрежете, други да пресадите, а на трети – само да подсипете пръст. Прегледайте ги внимателно за вредители. Не бързайте да ги подхранвате, преди да се адаптират.

Можете да си вземете резници – от лимоновия храст, от зокумите и мушкатото. До средата на лятото вече ще имате млади растения, а мушкатото дори ще цъфти.

Цветна леха в пролетната градина
Подгответе добре цветните лехи в пролетната градина

Цветните лехи

В по-топлите части на страната луковичните вече цъфтят. По пазарите и специализираните градински центрове през втората половина на месеца ще изнесат разсадите на едногодишните летни цветя и е време да определите мястото им в лехите.

Самите лехи преди това трябва да бъдат добре почистени от сухи остатъци и бурени. Разхвърляйте угнил оборски тор (хумус, компост) и прекопайте отново. Ако сте направили разсад на любимите си видове, след средата на март започнете да го изнасяте, за да го закалите. Тогава ще трябва да засеете на постоянните им места невена и латинките, туртата (тагетис) и циниите, кученцето, космоса и калдаръмчето. Към края на месеца обогатете градината си с нови сортове ириси, лилиуми и др.

Поливане на минзухари
С първите цветя започва и поливането

През април ще започне засаждането на закаления разсад на летния гербер, карамфилите, пламъчето, остеоспермума, петуниите и т. н. По това време прегледайте грудките на гергините и луковиците на гладиолите. Изхвърлете всички, които са омекнали и са видимо в недобро състояние. Засадете само здравите.

Почистете и активирайте езерцето в двора.

Поливането

В този период почвата обикновено е достатъчно влажна и няма нужда от поливка. Но в сухи години трябва да поливате още щом поизраснат лалетата, нарцисите, зюмбюлите и фрителариите. В противен случай цветовете им ще останат дребни и ще преминават по-бързо. А щом засадите първите едногодишни, поливането става част от редовните ви задачи.

Това означава да огледате и да постегнете помпата и поливната система. Или пък да започнете изграждането на нова.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!