Старите вещи – да ги изхвърлим или да им дадем втори шанс

Днес тенденциите в обзавеждането се развиват и сменят средно на няколко години, че и по-бързо. Едно семейство преобзавежда дома си поне два-три пъти в живота си, а някои – и доста по-често. В подобна ситуация изглежда излишно да се говори за стари вещи от времето на баби и дядовци. И все пак се оказва, че те имат своето място в интериора не само ако сте почитатели на ретрото или на шаби шик.

dnevna-stara

Старите вещи като акцент в обзавеждането

Модерно е не само да се аранжират стари мебели, осветителни тела и декоративни предмети като акценти в съвременния интериор. Модерно е те да разказват някаква история. Използват се за придаване на специфична атмосфера в помещението. Натоварват се със задачата да подсказват за дългите корени на семейството и приемствеността на поколенията.

apartment

Разбира се, мярката е задължителна. Поставените редом едни до други множество вещи от различни времена и стилове често създават усещане за склад на антикварен магазин, но не и за дом. Необходими са изключителен вкус и умения, за да се превърне еклектиката в хармонична композиция, в която всеки предмет е на мястото си и подкрепя общата визия и стил.

kitchen-stara

Имат ли нужда старите вещи от обновяване

Въпреки че е модерно на старите мебели да им личи, че са стари, това не значи да поставите масичката и стола в дневната така, както сте ги открили на тавана или на битака. Не само от хигиенна, но и от естетическа гледна точка те трябва да бъдат почистени, реставрирани, обновени. Понякога с малко търпение и умения дори наглед безнадеждно съсипаната мебел може да бъде върната към живот.

chair

Ако държите придобивката ви да запази максимално автентичен вид, това изисква използване на специални материали и специални умения при реставрирането ѝ. Което пък означава, че трябва да потърсите професионалисти. В нашата фабрика ние не само произвеждаме модерни мебели по индивидуални проекти, но с удоволствие възстановяваме и стари. При нужда напълно можете да разчитате на нас.

Алгоритъм за възстановяване на стари вещи

Огледайте добре конкретния предмет. Обърнете внимание в какво състояние е покритието, има ли пукнатини и наранявания по повърхността. После се опитайте да прецените колко е здраво дървото, как са сглобките, ще бъде ли необходима подмяна на елементи и/или укрепване на конструкцията.

star-stol

Направете снимки и начертайте схема на масата (стола, шкафа, леглото). Разглобете я внимателно, като номерирате детайлите и описвате стриктно последователността на действията си. Това ще ви помогне по-късно при сглобяването. Ако има тапицерия, постарайте се да я свалите без съществени разкъсвания, защото ще ви е по-лесно да скроите новата по нея.

Почистете добре от напластена мръсотия и стари слоеве боя. Шлайфайте старателно с шкурка или шлайфмашина. По-малките прогнили места, дупки и пукнатини в дървото запълнете с кит, а големите – със специално подготвени дървени вложки. Шлайфайте още веднъж до гладко. Когато някои от елементите са безнадеждно увредени, изрежете или поръчайте в дърводелска работилница нови по модела на оригиналните.

Според ефекта, който искате да постигнете, подберете боята или лака и подходящия за тях грунд. Пробвайте първо на място, което не се вижда, за да проверите дали резултатът ви удовлетворява. Грундирайте и боядисайте (лакирайте) всеки елемент. При нужда положете две или три ръце – според препоръките на производителя. Няма да е лошо преди грунда да обработите дървото с препарат против плесени и дървояди. По желание под лака можете да положите декупаж или да оформите плотовете с мозайка, да използвате различни техники на боядисване, за да подчертаете характерностите и старостта на предмета.

Сглобете. Когато се налага, сменете крепежните елементи, ако трябва – подгответе си нови дървени дибли (щифтове). За тапицерията ще са ви нужни, освен здрав плат в подходяща разцветка, още дунапрен, вата, тапицерски кабърчета, такер. Кройте я по старата, като оставяте около три сантиметра резерв.

Спорна работа!

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!