„Стари мебели“ е доста широко понятие. За едни то може да значи красиви произведения на повече от сто години – скъпи, стилни и редки – антикварни ценности. За други – разкривени талашитени/ПДЧ/МДФ шкафове, които даже не горят добре. За повечето хора – вещи, произведени преди 30 до 100 години от дърво със своя история, здрави и със запазени функции. Факт е, че те са все по-ценени и търсени на пазара, че са все по-педпочитани. Каква е причината за това?

Предимствата на старите мебели

Носят душа, стил и характер

Накратко – имат история, внасят в дома топлота и атмосфера. Те могат да са наследствени, да сте ги открили на разпродажба, в магазин за втора употреба, или онлайн – така или иначе те разказват истории.

Имат индивидуалност

Някои са наистина уникални, както поради ръчната изработка и късите серии при производството им, така и поради изтеклото време, в което повечето от подобните им са били унищожени. За разлика от тях модерните най-често се произвеждат в големи предприятия по типови модели с безличен дизайн и в огромни серии.

По-здрави са от съвременните

В по-голямата си част днешните мебели са нетрайни, създадени от технологични материали, предназначени са за кратка употреба и бърза смяна. Произведените от дърво мебели, дори когато са стари, при добра грижа имат доста по-дълъг живот от съвременните.

Притежават стил и трайни естетически качества

Можете да намерите екземпляри, максимално близки до представите ви за стил и естетика – примерно от 70-те или 30-те на миналия век и дори от края на по-миналия – ХIX век.

По-евтини са

Въпреки че някои от старите мебели са доста скъпи сами по себе си, сравнено със съвременните мебели те обикновено са доста по-евтини. Да не говорим, че когато сте похарчили по-малко, сте много по-склонни да се разделите със съответната вещ и ще го направите на цена, близка до заплатената. Ако сте попаднали на наистина ценен предмет, стойността му вероятно ще расте с времето и накрая можете да спечелите от него.

По-здравословни са

Липсват изпарения от вредните лепила, бои и лакове, от формалдехида и другите слепващи вещества, влагани в плочите от слепени дървесни частици (ПДЧ, МДФ).

Недостатъци на старите мебели

Имат щети, нанесени от времето

Отлично запазени и здрави стари мебели се намират по-рядко. В повечето случаи имат драскотини, наранявания, износени части, разпрани или скъсани текстилни и кожени детайли и изискват реставрация, ретуш, освежаване.

Не могат да бъдат заменени

Тъй като едно от основните им предимства е тяхната индивидуалност, често дори уникалност, те не могат да бъдат заменени, както се случва при новите продукти.

Нямат гаранция

Освен ако не са минали реставрация и изрично не се договорите с продавача, старите мебели нямат гаранция. Трябва да сте много сигурни, че избраният предмет е точно това, което искате, че е достатъчно здрав или че можете да го реставрирате, ако се окаже с дефекти.

Възможност за адаптиране на вещите втора употреба към съвременния дом

Има уникати, които нямат нужда от поправка. Но в доста от случаите вещите се нуждаят от ремонт, цветът им е избелял или пък не подхожда на цветовата гама в дома ви, дамаската не изглежда добре.

Реставрирането, претапицирането и обновяването на цвета или лака ще им върне блясъка и ще ги направи подходящи за всеки интериор. С по-простичките поправки вероятно бихте могли да се справите и сами, особено ако майсторенето ви е страст. В противен случай потърсете професионални реставраторски услуги.

Промененият начин на живот позволява промяна на функциите на някои от старите мебели – масата може да стане бюро, търговският тезгях – трапезна маса или кухненски остров и т. н.

За какво да проверявате, когато купувате стари мебели

  • Оглеждайте добре предмета – здрав ли е, има ли невидими на пръв поглед дефекти. Отворете чекмеджетата, седнете на стола, сложете тежест върху масата.
  • Премерете го точно – особено ако мястото, на което искате да го поставите, е ограничено.
  • Обърнете внимание има ли дървояди и други насекоми в него – примерно – дървеници.
  • Ако усещате неприятна миризма (урина от домашни любимци, мухъл, дим), която се излъчва от старата вещ, най-вероятно няма да можете да я премахнете.
  • Убедете се, че рамката/основата е здрава. Дамаската и възглавниците могат да се сменят, повърхността да се шлайфа и пребоядиса или лакира.
  • Преценете, ако има нужда от поправки и реставрация, можете ли да се справите сами или ви трябва реставратор.
  • При по-скъпи вещи се опитайте да откриете белег за производителя – марка, печат, етикет.
  • Оригиналните най-често са изработвани от различни видове дървесина – по-скъпа за видимите части и по-евтина за гърбовете и невидимите части. Ако са от един вид дървесина, вероятно са реплика.
  • Най-използваните видове дърво са дъб, орех, махагон, череша и т. н.
  • Купувайте онлайн само от реномирани сайтове, за да сте сигурни, че няма да получите предмет, който няма нищо общо с този на снимката.

Една от сериозните причини за предпочитане на стари мебели вместо нови е и тенденцията за устойчиво потребление. Използването на стар шкаф или маса означава, че не е необходимо за вашето обзавеждане да се използва допълнителен ресурс, а вещ, която би изисквала разходи за третиране като отпадък, ще получи своя втори живот.