Бюфет? Звучи ви старомодно? Би могло, ако сте ортодоксални последователи на минимализма. Но дори тогава един красив бюфет би намерил място между максимално изчистените форми в дома ви, би им придал живот и характер.

През XVIII век бюфетът бил истинско произведение на изкуството

ДЪЛГАТА ИСТОРИЯ НА БЮФЕТА

Помните ли бюфета на баба? В него винаги имаше по нещо сладичко, винаги се намираше нещо запленяващо, което ви даваха да подържите само за миг и после прибираха зад стъклената витрина. И ако още пазите стар бюфет вкъщи, то вероятно е заради емоционалната свързаност с него и историята, която той крие зад вратичките и витрините си.

Историята на бюфета като част от обзавеждането започва преди векове. Между 1700та и 1800та година в богатите домове във Франция той по-скоро приличал на произведение на изкуството с вградените си скулптурни елементи и кристалните си витрини. С по-сложни и изтънчени форми или по-изчистен – бюфетът продължава да има своето място в днешните домове. Най-често стои в кухнята – като противовес на модулните мебели или внася топлота и одушевеност в столовата. Но се случва красиви антикварни бюфети да се превръщат в декоративен акцент и на дневната.

Стария бюфет можете да обновите в подходящ цвят

ФУНКЦИИТЕ НА ЕДИН БЮФЕТ В СЪВРЕМЕННИЯ ДОМ

Независимо дали е с дълга история или идва направо от мебелната работилница, където сте го поръчали наскоро, бюфетът придава индивидуалност и топлота на помещението и изпълнява множество полезни функции. Можете да го използвате по предназначение – за съхранение на посудата зад стъклените витрини и на домакинските кърпи, покривките и салфетките зад масивните вратички. Плотът между двете части се превръща в помощна масичка при сервиране.

Достолепната му осанка обаче го прави особено подходящ за излагане и съхранение на любимите ви колекциите – от съдове, от кукли и фотоапарати, от статуетки и дребни предмети на изкуството. Осветете витрината отвътре за да постигнете максимален декоративен ефект. Ако имате сбирка от стари книги, те ще се чувстват отлично зад витрините на салонния бюфет.

Старинният бюфет е чудесен акцент в съвременното жилище

КАКВО Е НУЖНО, ЗА ДА СЕ ВПИШЕ БЮФЕТЪТ В СЪВРЕМЕННИЯ ИНТЕРИОР

Много трудно е да се отговори еднозначно – веднъж, защото всеки дом има свой стил и визия, втори път, защото бюфетите могат да са много различни – от изящен модел в стил рококо, до пределно изчистен шкаф от скъпо дърво с витрини, или пък изделие на родната мебелна индустрия от 50те-60те години на миналия век.

Зависи също от това, какво целите с въвеждането му в интериора. Може да е част от столова и да хармонира перфектно с масата и столовете около нея или да е акцент, който разчупва монотонността и хладината на чистите линии на масово произвежданите съвременни мебели.

Бюфетът изглежда добре във всеки интериор

Имате стар наследствен бюфет в лошо състояние и се чудите, дали да не го изхвърлите? Недейте! По-добре го реставрирайте и му намерете място в дома си. Хем е модерно, хем ще ви топли душата със спомените, свързани с него. Ние можем да ви помогнем.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!