Строителство в градината – пътеки, чешми, кътове за хранене

Дори и в най-малкия двор лятото отваря фронт за строителни работи. Може би е време да обновите пътеките, да реализирате дълго обмисляното барбекю, навес или беседка. Преди всичко обаче е важно да си изясните с какъв хоризонт са планираните подобрения според общата ви представа за развитието на градината. Това ще определи и какви материали да използвате.

Да леете ли бетон в двора

На пръв поглед изглежда, че само така ще гарантирате дълготрайност и здравина на пътеките или барбекюто. Но помислете си – ако се наложи след време да реорганизирате пространството в двора, разрушаването и почистването на бетона ще изисква много усилия и разход. Спокойно можете да намерите начин да се справите и без него.

alei

Пътеките

Когато живеете отдавна в къщата, то пътеките по естествен начин са очертани на най-подходящите места. Но ако имотът ви е скорошна придобивка и тепърва планирате облагородяването му, може би е добре да изчакате поне няколко сезона, преди да ги оформите и настелете. Ще се учудите, как неволно краката ви утъпкват пътеки по някаква своя логика, свързвайки важните точки в двора.

Те нямат кой знае какво натоварване – най-много да минавате по тях с градинската ръчна количка. Пясъчната основа е напълно достатъчна, за да осигури стабилност на настилката. Тя може да е каменна, от бетонни плочи, дори от тухли или дебели дървени талпи, може да е насипана с чакъл или баластра. Оптималната ширина на алеите е около 80-100 см.

cheshma

Градинската чешма

Няма начин дворът да остане без чешма. В началото обикновено е просто стърчаща тръба с кран и кофа вместо корито и изпълнява чисто практически задачи. Но с облагородяването на пространството кристализира и идеята за визията ѝ. Тя се сдобива с каменно или лято корито. Може да е зидана, с две лица.

Не забравяйте, че градинската чешма е структурообразуващ елемент и изберете добре мястото ѝ. От нея започват пътеки, оформя се място за съдове, в които отлежава водата за саксийните цветя, завъждат се влаголюбиви растения. От коритото ѝ може да тръгне през двора малко поточе. Виждала съм как край ниското корито на чешма в селски двор наминават всички махленски котки, но и таралежи, костенурки, белки.

vanshna-kuchnia

Кът за хранене, барбекю и лятна кухня

Рано или късно във всеки двор се появява кът на открито за кафе, хранене, събиране с приятели на по бира. Някои са напълно удовлетворени от сянката на асмата и не планират строителство. Но ако искате покрив, истинско барбекю с пещ и място за готвене, лятото е точното време за реализиране на проекта.

Навес с дървена конструкция се вдига буквално за няколко дни с помощта на приятели. Обработете дървения материал с продукт срещу дървояди и плесени и го импрегнирайте. Поставете основите на носещите греди в ламаринени „обувки“, които да ги пазят от влагата. Под навеса подслонете скара на дървени въглища или на ток, кухненски шкаф, котлон или малка готварска печка. Прекарайте вода, ако чешмата не е наблизо. Лятната кухня е готова. По-сръчните могат да иззидат барбекю с пещ.

naves

Поставете дървени пейки и маса или ратанови мебели. Декорирайте с леки завеси и меки възглавници. Не пропускайте саксиите с цветя – примерно мушкато, което е и добър репелент срещу мухите и комарите.

Лято e. Лека работа!

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!