Стъклопакетът за дограма и подходящите стъкла за него

Смяната на дограмата се прави, за да се повиши топло- и шумоизолацията, да се намали енергоразходът за отопление зимата и за охлаждане през лятото.

Когато избирате дограмата, обсъждате вкъщи всичко – дори цвета и размера на подпрозоречната пола. А обсъждате ли какви да са стъклата на стъклопакета? Много често точно това се пропуска или се търси най-евтиният вариант. Поради голямата повърхност на остъклената част обаче през нея преминават около 80 до 90% от топлината, която се губи през дограмата.

staklopaket2

Характеристики на стъклопакета

Това е система от стъкла, разделени чрез дистанционери, изработени от пластмаса, алуминий или стомана. Системата е херметизирана и между стъклата остава затворен въздух или инертен газ – примерно аргон. Дистанционерите могат да съдържат вещество (силикагел), абсорбиращо влагата и предотвратяващо конденза.

Стъклопакетът може да е 1-камерен, 2-камерен и т. н. – според броя на камерите, затворени между стъклата. Еднокамерният е с 2 стъкла, двукамерният – с 3 стъкла. Камерността на стъклопакета определя шумо- и топлоизолационните свойства на дограмата, също и вероятността за образуване на конденз.

По-добра шумоизолация се постига чрез стъкла с различна дебелина (4 и над 4 мм) и с по-широка въздушна камера. Топлоизолационните качества се повишават, когато стъклата са по-дебели, когато са със специални характеристики и/или стъклопакетът е многокамерен.

staklopaket3

Какви стъкла се използват в стъклопакетите

Разнообразието от стъкла е доста голямо. Използват се фолатни (обикновени), оцветени, енергоспестяващи, закалени, триплексови (многопластови), армирани, орнаментирани и др. Приложението им е с различни цели – топлоизолиране, гарантиране сигурността на помещенията, с естетически задачи.

Основните типове, които имат отношение към енергоспестяващата дограма са:
Фолатно стъкло
Това е познатото ви обикновено бяло стъкло. То не ограничава проникването на слънчевата топлина и светлина в помещенията, нито излизането на топлинната енергия отвътре навън през зимата. Когато поставите дограма със стъклопакет от две обикновени стъкла, тя не е кой-знае колко по-ефективна от старите двойни прозорци.

Нискоемисионно К-стъкло
За получаването му върху фолатното стъкло се нанася покритие от метални окиси (често сребро). Монтира се откъм страната на помещението, като покритието остава във вътрешната част на стъклопакета. През зимата слоя метален оксид отразява топлината, която се стреми да излезе навън, и я връща обратно в стаята.

staklopaket4

Нискоемисионното К-стъкло пропуска слънчевата енергия отвън навътре и в студа това е много добър вариант, но лятото – не чак толкова. Затова се препоръчва най-вече за север, североизток и северозападно изложение. Не е добър избор за юг-югозапад.

Стъкло „4 сезона“ – всесезонно
Покритието му е от два слоя сребро. Стъклото е външно за стаята, като страната с покритието остава вътре в стъклопакета. Така топлинната енергия преминава през първото стъкло и – отразена в металния пласт – се връща в помещението. Видимата ултравиолетова слънчева светлина преминава през стъклопакета, а инфрачервената (топлината) се отразява от металното покритие и не прониква в стаята. staklopaket5

Стъклото „4 сезона“ гарантира висока ефективност на отоплението в студените месеци (понижава загубите наполовина) и намалява необходимостта от охлаждане през топлите с поне 40%. Затова е особено препоръчително за юг-югозапад и можете да си го спестите при северна ориентация на помещенията.

Енергоспестяващите стъкла оскъпяват дограмата с малко, но пък водят до добри икономии при поддържане на топлинния комфорт на сградата. Няма проблем те да бъдат поставени и на вече съществуваща дограма. Само трябва да смените стъклопакета.

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!