Какви са тенденциите при облицовъчните плочки за 2019 година

Интериорните решения в дома и обществените сгради в много голяма степен са зависими от дизайна на облицовъчните плочки. Те покриват големи повърхности и няма как да бъде пренебрегнато внушението им. Затова дизайнерските търсения неминуемо се отразяват и на плочките.

Облицовките се сменят през доста години и ако скоро не сте се интересували, как изглежда модерната баня, наистина има какво да ви изненада.

Какви са тенденциите при облицовъчните плочки за 2019 година

Форми и размери

Разбира се, магазините са пълни с обичайните квадратни и правоъгълни плочки. Но в банята на 2019 година те ще са по-често шестоъгълни, ще наподобяват рибешки люспи или други, странни за несвикналото около форми.

тенденциите при облицовъчните плочки за 2019 година

тенденциите при облицовъчните плочки 2019 година

Размерите също могат да ви шокират, защото ако с дребните декоративни елементи сте свикнали, то големите са наистина големи – 60 на 120 см и доста нагоре. Те изглеждат най-добре, поставени в просторни помещения.

тенденциите при облицовъчните плочки за 2019 година

Текстури и декори

Когато се намеси фантазията на дизайнерите, подкрепена от възможностите на съвременните технологии, нищо не е такова, каквото изглежда. През 2019 година усещането, че облицовката е от камък или дърво, мрамор, бетон или дори метал, най-често ще ви лъже. Зад него ще стои добрата стара керамична плочка.

Защо тя ли? Защото е по-здрава, по-издръжлива, по-лесна за работа и въпреки всичко – принципно по-евтина, сравнено с другите материали. Цифровият печат и възможностите на 3D технологиите перфектно наподобяват не само дървесина. Ако сте върли почитатели на индустриалния стил „металната обшивка“ в банята ви може дори да изглежда окислена от постоянната влага и да има следи от ръжда, а всъщност плочките, които я пресъздават, да са с антимикробно покритие. Интересни ефекти и оптични илюзии се постигат с релефни модели, подредени в различни конфигурации.

тенденциите при облицовъчните плочки за 2019 година

Мат или гланц

Въпреки, че гланцираните плочки запазват присъствието си, матовите се налагат много уверено. Те са не просто матирани. 3D текстурираните повърхности са част от успешното пресъздаване на имитирания материал – порите на дървесината, грапавината на бетона, зърнистостта на необработения камък и т. н.

Много силно изявена е тенденцията керамиката да изглежда като ръчно изработена в занаятчийска работилница. Естествено, има и такава. Но в повечето случаи характерните за работата на ръка неравномерност в шлайфането, нееднородност на покритието, усещане за пропуски и недовършеност са преднамерено търсени и постигнати с помощта на прецизна техника.

Матираната плочка е за предпочитане и от чисто практична гледна точка. Тя е по-твърда, по устойчива на издраскване и износване от гланцираната. Интересни са моделите, които комбинират мат и гланц.

Кликнете тук и прочетете мат или гланц плочките се поддържат по-лесно.

Цветове и шарки

По световните изложения тази година дизайнерите демонстрираха привързаност към синьото, слабост към геометричните елементи и буйна фантазия в Boho Chic и retro glam. Мнозина от тях търсят вдъхновение в 70-те години на миналия век. Много използвани са земните тонове и гамата от червено към лилаво. Черното и бялото впечатляват с ефектното си присъствие.

Реалистичният печат може да превърне банята ви във влажнозелена тропическа джунгла, но може да внесе в нея лекотата и настроението на акварелната рисунка, строгия порядък на старогръцките геометрични орнаменти и зашеметяващата пъстрота на италианската майолика от 19-ти век.

При подреждането на плочките – впрочем и при всички останали настилки – много модерна е така наречената „рибя кост“ / “рибена кост”, която може би си спомняте от паркета в бабиния хол.

Важна черта на съвременните модни тенденции при керамиката е тяхна демократичност. Позволено е всичко, което ви харесва – смесването на големини, цветове, декори, начин на подреждане; ползване на помощни материали като месингови лайстни и окантвания и т. н.

тенденциите при облицовъчните плочки 2019 година

тенденциите при облицовъчните плочки 2019 година

тенденциите при облицовъчните плочки 2019 година

Все пак, ако ще стягате баня през 2019 и решите да я направите по последна мода, потърсете добър майстор. В противен случаи разочарованията са твърде вероятни.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!

error