Тенденции в интериорния дизайн за 2019 година

Модните диктатори в интериорния дизайн оповестиха с показаното по изложби и изложения през 2018, че сдържаният до стерилност скандинавски минимализъм в  обзавеждането си тръгва. Заменя го жизненият италиански максимализъм. Като контрапункт на дългата строгост и сдържаност южняшката му разточителност се посреща с интерес и одобрение. В комбинация с Boho Chic и retro glam, примесени с осезаемото присъствие на 70те години на двайсти век, той придава на модерния интериор топлота и очарование.

Какви са тенденциите в интериорния дизайн за 2019 година

Мебелите

Те са мултифункционални и модулни, добре се адаптират към различни потребности и пространства. Изпълнени са от неочаквани комбинации на материалите. Дори в големите жилища понякога са вградени, сгъваеми или се прибират в стената и осигуряват динамика на интериора. Почти футуристичният дизайн на моделите от рециклирана пластмаса се съчетава с ретро мебели и уникати – ръчна изработка.

Заоблените едри форми на меката мебел, много цвят и кадифе създават усещане за лукс и комфорт. Луксът струи и от изящни масички с мраморни и стъклени плотове.

тенденции в интериорния дизайн 2019 година

Материалите и материите

Дърво, камък, керамика и терацо (мозайка – смес от мраморни парчета и глина), бетон и  метал, стъкло, рециклирана пластмаса и иновативни материали – всичко е посветено на усещането за близост и единение с природата.

Среброто и златото, медта и месингът присъстват като структурни и допълващи елементи, но и като множество декоративни предмети. Месингът уверено измества неръждаемата стомана и никела от банята и кухнята.

Кадифето се завръща в различни превъплъщения, омекотява, стопля и облагородява атмосферата.

тенденции в интериорния дизайн 2019 година

тенденции в интериорния дизайн 2019 година

Багрите

Цялата гама на топлите земни цветове, карамела и кремавото се съчетава по удивителен начин с високомерието на кралско синьото и аква оттенъците. Червено-лилавият спектър внася експресивност и индивидуалност. Зеленото и жълтото са вдъхновени от природата и правят интериора силно въздействащ. Черното и бялото осигуряват баланс и възможност за графична изразителност. Разбира се, не минава и без различните нюанси на сивото. Ролята на неутрални поемат пастелните краски. А акцентите могат да са в аквамарин, сапфир и изумруд.

Цветен е дори таванът – боядисан, рисуван, с тапети – каквото ви хрумне.

тенденции в интериорния дизайн 2019 година

Текстурите

Драматичността на интензивните цветове се успокоява в матираните повърхности, които се налагат все повече. Те не просто са лишени от гланц, а предлагат истинско богатство от текстури и тактилни усещания. Камъкът е камък, дървото е дърво, кадифето е с копринена мекота. А керамиката – всъщност, тя може да е всичко – дърво, грубо одялан камък, полиран мрамор – зависи от декора, който сте избрали.

тенденции в интериорния дизайн 2019 година

Шарките

На голяма почит са геометричните мотиви, повтарящи се в строг порядък. Като контрапункт на тяхната строгост и подреденост идват етномотивите, поразяващата изобразителност на майоликата, флоралните щампи. Те са навсякъде – върху плочките, тапетите, мебелите, спалното бельо, домакинския текстил. Терацо мозайката декорира даже осветителните тела.

тенденции в интериорния дизайн 2019 година

Настилките

Те са поверени на дървото и керамиката. Може би дори повече на керамиката, която лъже сетивата, че е дърво. Бетон и камък, терацо мозайки предлагат здравина, устойчивост на износване, стабилност и впечатляваща декоративност.

И не забравяйте елементите да са подредени като рибя кост – модерното винаги е добре забравено старо.

тенденциите при облицовъчните плочки 2019 година

Осветлението

То е ярко, с изключително внимание към локалните потребности. Осветителните тела са едри, впечатляващи, или обединени по няколко в група.

тенденции в интериорния дизайн 2019 година

Растенията

За интериора през 2019 година саксиите не са достатъчни. Растенията покриват цели стени и са органична част от дизайна. Модерни са миниоранжериите и аквариумите с водна растителност.

тенденции в интериорния дизайн 2019 година

тенденции в интериорния дизайн 2019 година

На първо четене изглежда, че тенденциите в интериорния дизайн за 2019 година позволяват всичко. И точно тук е уловката. В многотията добрият вкус и чувството за мярка са много важни, защото границата между красивото и гротескното е тънка и се прекрачва лесно.

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!