В предишната статия ние ви разказахме за отличителните черти на естествения паркет. В тази продължаваме с особеностите на трислоен паркет и ламиниран паркет.

И двата вида паркет са изградени от слоеве. Но това изчерпва приликите между тях. Ламинираният паркет е доста далече от естествения, докато трислойният е от натурална дървесина.

Трислойният паркет е подходящ за монтаж над подово отопление

Трислоен паркет

Неговите паркетини се правят от няколко слоя дървесина – обикновено три. Лицевата по правило е качествена и скъпа, наричат я още благородна. Средният пласт е с влакна, разположени перпендикулярно на влакната на лицевия и долния слой. Вторият и третият слой най-често са от иглолистна дървесина, но се използва и бреза. Така създадената структура на ламелата осигурява изключителна устойчивост на деформации и гарантира здравина, твърдост и бавно износване на трислойния паркет. Въпреки, че паркетините му не са от цели късове дърво, той също е естествен и понася няколкократно циклене.

Има всички харесвани качества на монолитния и дори някои добри черти в повече:
• По-стабилен е благодарение на специфичната структура на паркетините, не се поддава на деформации и е по-траен. Не случайно има производители, които му дават доживотна гаранция.

• Подходящ е за монтаж над подово отопление.

• Понася добре влажност извън препоръчителните за масивния паркет граници (40-60%).

• Произвежда се в много различни размери – благодарение на устойчивостта на усукване паркетините му достигат до 4000 мм дължина, 500 мм ширина и около 20 мм дебелина.

• Предлага се впечатляващо разнообразие от декори – различен естествен рисунък на горния слой според използваната дървесина, променена визия поради допълнителна фабрична обработка – състаряване, полиране, повлияване на цвета чрез третиране с различни масла и восъци и т. н.

Монтира се чрез лепене за основата или чрез заключваща система – като плаващ под. Този начин на монтаж позволява трислойният паркет да бъде демонтиран и монтиран отново, или да се подменят увредени елементи. Поддържа се със специализирани препарати.

Паркетините на ламината са от четири слоя

Ламиниран паркет

Съвременният ламиниран паркет се състои от 4 слоя. Първият е прозрачен и го пази от нараняване и влага, от избеляване и промяна на цвета, придава му устойчивост на износване. Заради него самият паркет често се нарича просто ламинат. Върху следващия е отпечатан декорът. Съвременните технологии правят този отпечатък максимално реалистичен, с усещане за текстурата на изобразения материал. На практика ламинатът може да наподобява всичко – от най-скъпите дървесни видове до камък, тухла и др.

Ламинираният паркет се произвежда в огромно разнообразие от цветове, декори и текстури.
Ламинатът предлага огромно разнообразие от декори, разцветки и текстури

Третият слой – ядрото на ламелата – е от плоскост от пресовани дървесни частици – HDF или MDF. От него зависи твърдостта и издръжливостта на пода, а не от общата дебелина на слоевете. Препоръчително е да избирате ламиниран паркет с HDF. Четвъртият слой придава стабилност на паркетината.

Подът от ламинат до голяма степен наподобява дървения под, но е доста по-евтин – съобразно с това – и с доста по-кратък живот. Неговата трайност зависи както от правилния избор на класа паркет за съответното помещение според натоварването му, така и от добрата поддръжка.

Предимства на ламинирания паркет

• Почиства се лесно, не задържа петна, понася добре препаратите, използвани в бита.

• Здрав е и е издръжлив, ако не проникне вода между ламелите.

• Устойчив е на UV лъчите и не променя оцветяването си.

Предлагат се и варианти, устойчиви на влага. Все пак, ако държите, поставете ламинат в кухнята, но по-добре не го поставяйте в банята.

Майстор монтира ламиниран паркет.
Модерните системи за заключване правят монтажа бърз, лесен и сигурен

Предпочитаният монтаж за ламинирания паркет е плаващият. Ламелите се заключват една за друга бързо и лесно. Важно е да се монтират върху равна и гладка основа и да не се пропуска изолиращата подложка, която до голяма степен обира по-дребните несъвършенства.

Когато повърхността му се износи и захаби, той не може да се цикли, трябва да се подмени.

Всеки паркет има своите силни и слаби страни. Но при добра грижа, който и да изберете, ще ви служи добре.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!