Достатъчно уплътнен ли е домът ви

Достатъчно уплътнен ли е домът ви

При съвременния начин на живот енергийно ефективният дом е от изключителна важност, защото отоплението, заедно с подгряването на битовата гореща вода, поглъща значителна част от бюджета на домакинството. От тази гледна точка въпросът за добрата топлоизолация е особено актуален.

 

Уплътняването на дома като част от топлоизолацията

Най-често пролуките и пукнатините, през които топлото излита навън и в стаите прониква студен въздух, се свързват с прозорците и вратите. Истина е, че при дървена стара и изметната дограма с просто око се вижда как се движат пердетата. Течението от вратата – особено промъкващото се под нея – се усеща осезаемо и ви кара да слагате терлици и пантофи.

Въпросът обаче не опира само до дограмата. Понякога сами отваряте пътя на студеното с дупчици, през които в помещението влизат и излизат кабели, през недобре уплътнени отвори около тръбите на кухненските аспиратори и т. н.

Смята се, че само през неуплътнените стари прозорци топлозагубите стигат до около 20-22%. Всяка пукнатина и дупчица, освен тях, води до допълнителни проценти изпусната навън топлина.

достатъчно уплътнен ли е домът ви

Неуплътненият дом товари сметките за охлаждане през лятото

Определено нахлуването на горещината в стаите, охлаждани с климатик, не е толкова зрелищно, колкото на студа през зимата. Но така или иначе топлообмен се извършва и този път той затруднява охлаждането. Кара климатика да работи по-дълго или с по-голяма мощност, за да постигне желаната температура.

Затова не разглеждайте уплътняването единствено като задача за есента.

 

Кое е най-ефективното уплътняване на сградата

Отговорът е лесен – смяната на старата дограма с нова. Дали ще е PVC, алуминий или дървена, изработена по модерни технологии, ще решите вие. Важното е да е качествено изпълнена и монтирана, с подходящ за изложението на дома ви стъклопакет.

Имайте предвид, че със смяната на дограмата много често се отива в другата крайност. Тоталното уплътняване възпрепятства естествената циркулация на въздуха и води до конденз и влага през зимата. Затова поръчайте дограмата с клапи за микроциркулация.

достатъчно уплътнен ли е домът ви

Допълнителни дейности за уплътняване на дома

Ако не можете да смените дограмата, повикайте майстор, който да я прогони. Така тя ще се затваря плътно, а парите за ремонта ѝ ще се върнат многократно от спестената топлина.

На пазара се предлагат и различни уплътнители – метални, гумени, дунапренови, които донякъде спират топлозагубите през прозорците и вратите. Можете да направите и дълъг маншон, който да натъпкате добре с нарязани стари дрехи, и да го поставите плътно между касата и прозореца.

Обърнете особено внимание на прага на външната врата. Потърсете пластични уплътнения, които ще затворят луфта между нея и пода, без да пречат на отварянето.

Замажете и изолирайте всички пукнатини и отвори, направени волно и/или неволно при различни случаи.

Така няма да топлите или охлаждате световното пространство с вашите пари.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!