Съвременното антре често е малко, тясно и без прозорци. Дори в добре обзаведени домове остава някак неуютно, без достатъчно внимание – пространство, през което просто преминавате. А то крие потенциал за комфорт и удобство – само се опитайте да го видите с други очи. В няколко стъпки можете да постигнете чудесен резултат, да увеличите местата за съхранение и да повишите усещането за уют в дома си като цяло.

В голямо кръгло огледало се оглеждат насрещните две врати на дома.
Огледалата увеличават зрително обема на антрето и го правят по-светло

Определете задължителната мебелировка

Най-често в мебелировката за антре се включват:
• гардеробът;
• шкафът за обувки;
• закачалката;
• масичка или конзола;
• пейка или стол;
• огледало;
• поставка за чадъри – евентуално.

Обикновено, поради недостиг на място, мебелите претърпяват различни трансформации, позволяващи максимална функционалност при минимум заемано пространство.

Портманто с гардероб с огледална врата в антре.
Гардеробът-портманто с огледална врата е отлично решение за тясното антре

Планирайте пространственото разпределение

За да не прилича антрето на склад, през който се промъквате ребром при излизане и влизане, преценете внимателно как да се справите с пространствените ограничения. Гардеробът може да е вграден. Шкафът за обувки да е с малка дълбочина, но достатъчно широк и висок. Повърхността му ще изпълнява и ролята на масичка. Под пейката подредете кутии за съхранение. Над нея монтирайте закачалка. Тя може да е част от стенен шкаф с открити рафтчета за дреболии – ключове, ръкавици, шапки. Ако не искате гардероб във вашето антре, монтирайте подходящи стелажи и подредете върху тях книгите си.

Поставката за чадъри нека е натоварена и с декоративни функции – примерно висока ваза в ъгъла или до конзолата. Помнете, че трябва да оставите поне около метър свободна ширина, за да се преминава през антрето без усилие.

Тясно антре с голям гардероб и пейка.
Не пропускайте да оставите достатъчно място за преминаване

Тясното антре ще разширите оптически с огледала – едно голямо, няколко по-малки, подредени в мозайка или редуващи се с картини, огледални повърхности на вратите на гардероба и т. н.

Цветове, осветление и материали в малкото антре

Малкото антре без естествено осветление ще изглежда по-голямо, ако е в светли, хладни тонове – най-добре в бяло. Добър трик е да поставите аплици на стените, като светлината им е насочена нагоре – това осигурява по-добра осветеност от висящото надолу централно осветително тяло. При по-дълго и тясно помещение таванните осветителни тела трябва да са поне две – в зависимост от дължината му. Добре се справят и вградените в окачения таван лунички. Не пропускайте локалното осветление за огледалото, за картините и декоративните фигурки, ако има такива.

Лавица, огледало, закачалка и пейка на стената на антре.
Светлите стени и леката мебелировка оптически разширяват антрето

Класика си остава мебелировката от масив, но все по-популярни стават и мебелите от прозрачни пластмаси и стъкло. Примерно – прозрачните конзола и стол изпълняват добре функциите си, но погледът минава през тях и приема пространството за едно цяло – създава се усещане за простор.

Какъв да е подът във вашето антре

Той трябва да се поддържа лесно, да е устойчив на често мокрене и да не поема мръсотията в себе си. Керамиката – теракот и гранитогрес – е първият избор на потребителите. Камъкът придава изключително усещане за лукс, но си остава студен и изисква специална поддръжка. Разбира се, можете да поставите дюшеме, паркет или ламинат, но в едно антре това означава изключително внимание към всяка капка вода, която ще внасяте отвън в дъждовни и снежни дни.

Дали да постелете килим? Определено визията и усещането за уют ще спечелят, но си остава проблемът с поддръжката.

Антре със светъл керамичен под, мек килим и диван двойка.
Дори и малкото антре може да е много уютно

Правилото за първото впечатление важи и за дома ви. А първото впечатление от него вашите гости получават в антрето. Да не говорим, че вие всеки ден многократно минавате през него. С малко усилия то може да стане уютно кътче, в което отдъхвате след скитането навън и се настройвате за домашните ангажименти. Опитайте да промените своето антре сами или ни се обадете!

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!