Фибростъклото е композит от стъклени влакна и полимерни смоли. Характеристиките му зависят от състава на двата съставящи елемента – на влакната и полимерите. Познато е от първата половина на миналия век и намира приложение в различни области. Въпреки че днес се произвеждат множество варианти на композита, изходните материали продължават да са силициев пясък (главно SiO₂), калцинирана сода (или натриев карбонат, Na₂CO₃) и варовик (CaCO₃).

Сравнение между фибростъкло, алуминий, дърво и винил.
Качествата на фибростъклото го правят добра алтернатива на много материали – в това число и естествени

Основни свойства на фибростъклото

 • Висока механична якост – съотношението якост на опън спрямо обемна маса на стъклените влакна е по-добро от това на стоманата. Проявява още добра якост на огъване, якост на компресия, устойчивост на напукване, цепене, счупване, износване при триене и т. н.
 • Електроизолатор – при това много надежден дори при ниски дебелини; изявен диелектрик е.
 • Топлоизолатор – много успешен – използва се за прекъсване на топлинни мостове при различни типове конструкции.
 • Пожароустойчивост.
 • Устойчиво е на температурни колебания и колебания във влажността, има нисък коефициент на линейно разширение;
 • проявява съвместимост с различни материали – цимент, мазилка.
 • Не се поддава на гниене, не го нападат гризачи и насекоми.
 • Притежава висока устойчивост на химикали.
 • Лесно е за формоване – могат да бъдат направени всякакви профили и части с различни размери, обеми, плътни и кухи, сложни и прости и т. н.
 • Интегриране на функциите – детайл с много функции може да бъде направен буквално с една стъпка.
 • Рециклируемост – вече е технологично и технически възможна.
Изработка на лодка от фибростъкло.
Фибростъклото ими много широко приложение

Сфери на приложение

Основните характеристики на фибростъклото в комбинация със специфичните, определяни от различния състав и характеристики на използваните полимерни смоли и стъкло, осигуряват на композита много широко приложение. Към момента се наброяват няколко десетки хиляди варианти на употреба. То е незаменимо в:

 • космонавтиката и самолетостроенето;
 • автомобилостроенето и корабостроенето;
 • електрооборудването и електродобива (вятърни турбини);
 • електрониката;
 • индустриалното оборудване и обзавеждане;
 • строителството;
 • хранително-вкусовата промишленост;
 • медицинското оборудване и обзавеждане;
 • пособия за спорт, развлечения и свободно време и т. н.
Армиране на стена с мрежа от стъкени нишки.
Композитът е много използван в строителството

Обичайната употреба на фибростъклото в строителството

И в строителството универсалният композит се използва много широко. Тук особено се ценят здравината и огнеустойчивостта му, свойствата му да не се свива, деформира и разпада. Той най-често се включва в изолацията или армировката и по-рядко е видим, но е навсякъде край нас.

Като армировка мрежестите тъкани от фибростъкло осигуряват избягване на последващи пукнатини по вътрешните и външните стени, по фасадите. Увеличават устойчивостта на подовете. За повишаване якостта на фугите се прилагат самозалепващи се ленти.

Като стенно покритие то осигурява качествено и лесно обновяване на стени и тавани, повишава противопожарната защита на помещенията.

Съвременните термо- и хидроизолационни системи също често разчитат за гъвкавостта и ефективността си на фибростъклото.

Екстравагантна фасада от фибростъкло.
От фибростъкло се изработват впечатляващи архитектурни елементи

Някои смели архитектурни решения са възможни благодарение на качествата на композита. Той не се бои от студ и пек, не се поддава на корозия, има отлично поведение при опън и компресия, лек е, осигурява покритие с висока гладкост. Сравнен с бетона, дървото и другите традиционни материали, е евтин. Податлив е на формоване и позволява да се изработват цялостни ефектни елементи за фасадни обшивки. Въпреки че изискват опорна конструкция, те осигуряват непрекъснатост и гладкост на фасадата до гланц.

Изработват се облицовъчни панели от фибростъкло, от фибростъкло и бетон и др. Те се монтират бързо и лесно, трайни са и още по-лесно могат да се подменят при нужда. Композитът – лек и твърд – намира приложение и при изработката на сенници и тенти. Елементите от фибростъкло позволяват допълнително шлайфане за постигане на перфектна гладкост.

Фибростъклото като носещи елементи в конструкцията.
Компонентите от фибростъкло могат да се проектират според специалните изисквания на всеки отделен проект

Какви допълнителни ползи носи фибростъклото в строителството

Огромното достойнство на фибростъклото е, че е възможно да се произвеждат детайли и елементи, чиито качества най-пълно отговарят на специфичните изисквания на проекта. Това значи, че могат да се контролират теглото, гъвкавостта, якостта, плътността, твърдостта и устойчивостта на опън, носещата им способност.

Възможно е при производствения процес (така наречената пултрузия) да се добавят пигменти, които оцветяват композита в цялата дебелина на детайла и пестят време и разходи за боядисване. А покривните воали създадават визия на дърво, гранит, мрамор – според нуждите на дизайна. При самото производство на елементите за външно приложение може да се нанесе трайно защитно покритие срещу UV лъчите.

На практика пултрузията осигурява безброй варианти за персонализиране на компонентите. Произвеждат се кухи и плътни профили, с различна форма на напречното сечение – Т, U, Z, тръби, двустранни греди, пръти и т. н. За изработването им вече са създадени и съответните стандарти.

От фибростъклото се произвеждат различни профили.
От композита се произвеждат разнообразни профили, тръби и плоскости

Така фибростъклото се превръща в отлична алтернатива за материали като PVC, алуминий, стомана, дърво. Намалява разходите и повишава ефективността на строителството. Полтрудираните композитни елементи са до 75% по-леки от стоманените си аналози и свиват рязко транспортните разходи. Те са с ниски изисквания за поддръжка, трайни са и са с висока якост – съответно намаляват експлоатационните разходи. Композитните компоненти понижават като цяло топлозагубите на сградите и енергийния ресурс, който те изразходват. За обработката и монтажа им са достатъчни качествени закалени конвенционални инструменти.

Имате вече опит с приложението на фибростъкло в строителството? Споделете го с нас!

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!