Щамбови рози – розите-дръвчета

Ако сте запален градинар, вероятно вече сте опитвали да отглеждате рози-дръвчета. Те са
удивително красиви и са украшение за всеки двор. Наричат се още щамбови и имат сложен начин на създаване.

Как се създава една щамбова роза

Най-напред на издръжлива подложка от шипка се присажда междинник – също див, но осигуряващ здраво и право стебло. Когато междинникът израсне достатъчно високо, върху него се присажда калем от избраната роза. Подбират се сортове с желаните качества според едрината и баграта на цветовете, гъстотата и продължителността на цъфтежа, способността да формират ефектна корона, зимоустойчивостта им и т. н.

rose4

Целият процес е продължителен – отнема от две до три години и поглъща много грижи. Затова щамбовите рози никак не са евтини.

Щамбови рози се отглеждат трудно

Основните проблеми, които възникват, когато дръвчето е вече в двора ви, са няколко:

Издънките от подложката са много упорити и ако не внимавате, могат бързо да задушат културната присадка. Не е достатъчно да ги орязвате на нивото на почвата, защото това ги кара да пускат множество разклонения и борбата става неравна. Трябва да разравяте и да ги отчепвате от корена.

Избиват леторасли и от междинника и през първите няколко години е нужно да ги почиствате много стриктно. След това постепенно намаляват и почти спират да се появяват.

rose2

Короната се поддържа компактна чрез внимателно подрязване и се просветлява, за да може да прониква слънце до всяко клонче. Задължително се премахват прецъфтелите цветове. Следва се правилото да се режат до първия лист с развита пъпка.

Много е важно да изберете мястото според изискванията на сорта и препоръките на производителя. В противен случай младата щамбова роза може да загине или да загуби декоративността си.

Според сорта младите растения трябва да привържете към колче, докато формират стабилно стебло, иначе ще се изкривят. Някои трябва да останат привързани през целия си живот. Зазимяват се според климатичните условия на района, в който живеете. В по-студените се налага да поставяте укритие на короната. Дивият корен едва ли ще измръзне и при по-люти зими.

rose1

Как да създадете роза-дръвче сами

Ако умеете да присаждате, опитайте да създадете украшение за градината си сами.
Но може и без присаждане. В непретенциозните селски дворове могат да се видят прекрасни рози-дръвчета, които стопанките отглеждат от нормално засадена роза.

Избират сорт, който формира здрави и прави стебла. Запазват най-силното и почистват всички други издънки и филизи около него. Ако е необходимо, го привързват, за да расте право. Формират короната му на желаната височина, както се формира класическа корона на овошка. Внимателно отчепват всеки новопоявил се филиз от корена или под короната. Всички останали грижи са типичните за сорта. При добро гледане подобно дръвче ще ви радва много години напред.

rose3

Ако засадите едновременно в непосредствена близост няколко цвята рози от един сорт, ще се радвате на огромен пъстър букет насред двора си.

Предимствата на самостоятелно формираното розово дръвче са, че то е аклиматизирано, чувства се доказано добре в градината ви и е на точното си място. Дори и да не можете да почистите навреме избилите леторасли, няма да загине – само ще заприлича на храст, но винаги можете да го почистите отново. Не харчите за него големи суми – ако го захванете от резник, не ви струва никакви пари. Изисква по-малко грижи от изкуствено създадената щамбова роза.

Пробвайте! Най-вероятно ще успеете.

 
Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!