3 идеи къде да подредите цветята през зимата, ако живеете в апартамент

Зазимяването на цветята като че ли става по-лесно в къща. Стопанката все ще намери къде да ги настани. Все има кътчета, които не се използват и са подходящи за цветята. В апартамент нещата стоят малко по-различно. Ето три идеи, които може да ви свършат работа.

 

Сложете етажерки на една от вратите към балкона

През зимата цветята трябва да са близо до прозореца, за да получават необходимата им светлина. Ако нямате достатъчно място по первазите на прозорците или пък точно под тях се намира парното, жертвайте една от вратите към балкона. Примирете се, че няма да можете да я отваряте, за да проветрявате през нея тази зима. Закрепете рафтове на нея, подредете цветята и кактусите на тях. Погрижете се вратата да е уплътнена добре, за да не пострадат растенията, ако температурите станат много ниски.

Неудобството е, че ако саксиите са много или рафтовете твърде дълги, ще трябва да сваляте саксиите всеки път, когато искате да ги поливате. Хубавото е, че през зимата цветята така или иначе се поливат по-рядко.

 

Направете повече висящи саксии

Така ще спестите място, а и ще използвате светлината на прозореца на няколко нива – за саксиите, висящи от тавана и за тази, на перваза на прозореца или на пода до него.

Не се притеснявайте, че не всички растения са висящи или увивни. Спокойно можете да  вземете или да си направите голяма и по-плитка висяща саксия, в която да подредите множество малки саксии с все още непораснали растения. Те ще се чувстват добре, а вие ще имате място в стаята за по-големите.

 

Отстрани на кухненските шкафове

Обикновено кухните са светли помещения, а страните на кухненските шкафове стоят неизползвани. Монтирайте за тях малки етажерки и подредете по тях саксии. Вярно, в кухнята е малко по-топло, най-добре е цветята да стоята в светла и прохладна стая, но пък въздухът в нея е по-влажен. Растенията се чувстват добре в кухнята, а и тя изглежда по-красива с тях.

цветята през зимата апратамент

Ако имате луковици, задължително ги дръжте на тъмно и хладно място – в килера или в мазето. Някъде, където температурата е 7 до 10 градуса. Не ги увивайте в найлон или торба. Разстелете ги в щайга или сандъче, напръскайте ги с препарат против гъбички и вредители и ги покрийте, най-добре с торфен мъх.

цветята през зимата апратамент

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!