3 трика за по-лесно почистване на плочки

Фаянсовите плочки и теракотът са приятни за окото и изглежда като да се почистват лесно – минавате ги с мопа и готово. На теория е така. На практика, ако искате подът и/или стените да запазят по-дълго блестящия си вид, ще трябва да отделяте малко повече време за тях.

Тайната на блестящите плочки е в ежедневната грижа за тях. Тя няма да ви отнема повече от 5 – 10 минути. За справка – занемарените плочки изискват много по-дълго търкане и миене, и няма гаранция, че ще изглеждат отново чисти.

Трик 1

Минавайте всеки ден плочките с прахосмукачка. Така обирате праха и не му позволявате да се натрупва и втвърдява във фугите. Забърсвайте плочките около печката с малко почистващ препарат и кърпа веднага след като сготвите.

Плочките в банята подсушавайте с мопа всеки път след като вземете душ.

Трик 2

Веднъж седмично използвайте домашно направен почистващ препарат за избелване и отстраняване на мръсотията.

  • Правите паста от сода за хляб и вода. Смесвате 3 части сода с 1 част вода и разбърквате. Нанасяте плътен слой от получената смес върху плочките и фугите.

лесно почистване на плочки

  • Смесвате 1:1 ябълков оцет и вода, слагате течността в бутилка с пулверизатор и пръскате върху пастата от сода и вода. Трябва да се появят мехурчета.

лесно почистване на плочки

  • Изчаквате да спрат да се появяват мехурчета и изтърквате фугите и плочките с гъба или четка за зъби.
  • Изплаквате с вода и забърсвате с мопа или със суха кърпа.

лесно почистване на плочки
Photo via Seal Systems

!Важно: Тествайте домашно приготвения препарат в някой скришен малък ъгъл, за да се убедите, че няма да подейства нежелателно на плочките.

 

Трик 3

Ако горната рецепта не е подходяща за вашите плочки, пробвайте тази:

¼ сода за хляб, ¼ чаша кислородна вода и 1 супена лъжица веро се смесват и се нанасят върху плочките и фугите. Изчаквате десетина минути, изтърквате с гъба, изплаквате добре и след това подсушавате.

Грижете се за чистотата на вашите плочки редовно. Така те винаги ще изглеждат добре, а това ще коства съвсем малко време.

Бонус трик 4

Ако все пак не искате вашия дом да мирише на оцет, вижте нашите професионални препарати за почистване на плочки:

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!