Дали ще го наричате барбекю или място за скара, няма значение. Думата не е за езиковия спор, а за това, че всички обичаме прясно изпечено месо на жар и рано или късно всеки домакин се замисля за специализирано кътче, посветено на вкусното хапване. На пазара се предлагат безброй модели – големи и малки – на ток, въглища и дърва, на газ. В мрежата и в списанията има безброй идеи за зидани съоръжения с разнообразна визия. Ние ще ви подскажем какво и как да изберете?

През отворена врата на балкона се вижда подвижно барбекю.
Подвижно барбекю за балкона

Колко, къде и как ще ползвате го използвате

Разбира се, има разлика, дали ще го използвате на терасата, или в градината. Дали ще приготвяте скара само за семейството, или за много гости на големи купони. Можете да се спрете на електрическа скара или на газова, но класиката е барбекю на дървени въглища. Месото, печено на жар от дървени въглища (или дърва) има несравним аромат и вкус, приготвянето му си е цяла атракция. Но пък е нужно време и майсторлък да подготвите жарта, да я поддържате така, че пържолките да станат сочни и крехки, търпение да почистите след това.

Зидано барбекю от тухла със затворено с вратички пространство за посуда и дърва отдолу.
Зиданото с тухла барбекю е класика

Градинското барбекю

Когато имате къща с двор, идеята за градинско барбекю идва от само себе си. Можете да изберете мобилно съоръжение на колелца или да запретнете ръкави и да направите зидано, с всичките му допълнителни опции и екстри. Каквото и да изберете, първата ви задача е много внимателно да определите мястото му.

То не трябва да е в близост до лесно запалими обекти. Трябва да е с такова разположение, че пушекът да не влиза в дома ви или пък в съседския. Добре е да имате пряка видимост от къщата към вашето барбекю, за да не го изпускате от очи, когато ви се наложи да влезете да вземете нещо. И задължително трябва да е близко до чешма или пък да прекарате вода специално за него.

Метално барбекю, вградено в каменна стена в комбинация с вграден метален шкаф.
Вградено метално барбекю

Зиданото барбекю

То е структурообразуващ елемент за градината и около него, дори и да не сте го замисляли, скоро се оформя цял кът за хранене, за отдих и сладка приказка. За добре работещо зидано барбекю обаче си има цял ред условия. Освен вече споменатите изисквания към мястото му, се прибавя още едно – трябва да е така разположено спрямо розата на ветровете, че коминът му да тегли добре. И разбира се, да е така сметнат, че да осигурява добра тяга. Основата трябва да е добре подравнена, бетонирана площадка. Вътрешната част на барбекюто и комина трябва да са от огнеупорни тухли.

Мобилно градинско барбекю.
Мобилното метално барбекю също е добро решение за двора

В специализираните магазини се продават готови тухлени барбекю-та, но по-разумният ход е вашето да го зида на място майстор с опит. Заедно с барбекюто можете да предвидите външна камина или пък пещ. Не пропускайте още на етап проект място за дърва, работен плот, нишички, в които да държите необходимата посуда и продукти.

Да ви е сладко!

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!