Съчетавайки се безпроблемно с естествената среда, каменният килим на ISOMAT осигурява невероятно издръжлив, устойчив на подхлъзване и естествено красив под, осигуряващ усещане, текстура и цвят, за да придаде стил и характер, които не могат да се съчетаят с други видове подови настилки.

Благодарение на високата си гъвкавост, той е идеален като подово покритие за балкони, тераси, плоски покриви, пътеки, вътрешни дворове, около басейни и др., в жилищни и търговски помещения.

Системата Stone Carpet на ISOMAT е направена чрез смесване на ЕСТЕСТВЕНИ ЦВЕТНИ КАМЪНИ ISOMAT с:

 • прозрачното свързващо вещество от полиуретанова смола ISOFLEX-PU 650 с гланцово покритие за външни приложения
  или
 • прозрачното свързващо вещество от полиуретанова смола без разтворители VARNISH-PU 1K в сатенено-матово покритие за вътрешни приложения.

Предимства и ползи

 • Каменният килим е устойчив на хлъзгане, дори когато е мокър, благодарение на текстурата с отворени пори, позволяваща преминаването на водата.
 • Устойчив на удар и износване.
 • Устойчив на обикновени домакински почистващи препарати, масла и морска вода.
 • UV-стабилен, без пожълтяване.
 • Подходящ за продължително движение на пешеходци и леки автомобили (домашни гаражи).
 • Естествено красив вид на завършена настилка.
 • Наливна настилка, приспособима към архитектурния дизайн.

ISOFLEX-PU 650

Това е прозрачна, еднокомпонентна, алифатна, полиуретанова, мазана хидроизолация с високо съдържание на твърдо вещество. Образува водонепропусклива, еластична мембрана с UV устойчивост и отлични механични и химични устойчивости. Състой се от висококачествени еластични и хидрофобни смоли, като запазва прозрачността и еластичността си за големи периоди от време.

Притежава следните предимства:

• Лесно и икономично решение, тъй като не се налага отстраняване на старата основа (например плочки).

• Ефективна хидроизолация и защита на повърхности от стари плочки, дърво, стъклени тухли, пластмасови материали и т.н.
• Образува непрекъсната, безшевна, еластична мембрана.
• Изключителни устойчивости на UV и атмосферни влияния (дъжд, сняг).
• Устойчивост на почистващи препарати, масла, морска вода.
• Устойчивост на пешеходен трафик.

Области на приложение

ISOFLEX-PU 650 се използва за хидроизолация и защита на:

• Плоски покриви, тераси и балкони, покрити с гланцирани плочки, керамични плочки, естествени камъни, дърво, микроциментови покрития, циментови замазки и т.н.
• Стени от стъклени тухли, естествен камък и т.н.
• Оберлихти, атриуми и парници от стъкло, пластмасови материали (поликарбонат) и т.н.
Също така, се използва и като свързващ материал (биндер) за изготвяне на външни и вътрешни декоративни подови покрития, тип „каменен килим“, Като свързващ материал притежава висока еластичност, което го прави особено подходящ за употреба на тераси и балкони. Може да се използва и като прозрачна мембрана върху подови покрития с декоративни люспи (чипс).

Цялата техническа карта на ISOFLEX-PU 650 можете да прочетете тук.

Процес на полагане

Подготовка на субстрата

Α) Външни пространства

За външни приложения, включително плоски покриви, балкони и т.н., е необходимо основата да бъде хидроизолирана с полиуретанови течни хидроизолационни мембрани като ISOFLEX-PU 500 преди полагането на каменния килим. В случай, че декоративната настилка ще се полага върху бетонни плочи, тогава трябва да се нанесе епоксиден грунд DUROPRIMER-SG като защитен слой преди каменния килим.

B) Вътрешни пространства

Порести повърхности (бетон, замазка и др.) трябва да се грундират с епоксиден грунд DUROFLOOR-PSF или полиуретанов грунд PRIMER-PU 100 . Непорьозните повърхности (напр. плочки) трябва да се третират със специалния агент за адхезия PRIMER-S 165 .

Подготовка на декоративната настилка от смола

ISOMAT НАТУРАЛНИ ЦВЕТНИ КАМЪНИ се добавят към ISOFLEX-PU 650 при непрекъснато разбъркване с миксер на ниска скорост и смесването трябва да продължи около 5 минути. За големи приложения, смесването на материалите трябва да се извърши в бетонобъркачка. Особено важно е сместа да се разбърка добре в близост до стените и дъното на съда, за да се постигне образуване на хомогенна смес. При полагане върху големи повърхности се препоръчва да се използва подходящ смесител за бетон.

Сместа за каменния килим се изсипва върху подготвената повърхност и се нанася на един слой с гладка метална маламашка. При полагането на декоративния каменен килим е необходимо използването на NON-STICK AGENT (препарат, използван за подобряване на хлъзгането на гладката метална мистрия). Той не позволява на сместа да залепва към металните инструменти (маламашка, мистрия и т.н.), използвани за полагане на декоративното покритие. Преди полагане на „каменния“ килим, чист плат се напоява с NON-STICK AGENT и се нанася върху повърхността на металните инструменти. Сместа се изсипва върху подготвената основа и се нанася на един слой, чрез гладка метална маламашка. Когато маламашката започне да залепва към сместа, NON-STICK AGENT се нанася отново.

След втвърдяване на каменния килим, по избор може да се нанесе слой ISOFLEX-PU 650 за подобряване на механичните свойства на системата. Придава здравина, защита и затваря структурата. Разходна норма – 200-300гр/кв.м.

Като алтернатива на свързващото вещество ISOFLEX-PU 650 , което осигурява гланцово покритие, може да се използва прозрачният, UV-стабилен, еднокомпонентен полиуретанов лак със сатенено-матово покритие VARNISH-PU 1KТъй като не съдържа разтворители, той е без мирис и следователно идеален за вътрешни приложения.

 1. Наклонен бетон / замазка
 2. Грундиране с PRIMER-PU 100
 3. Хидроизолация с ISOFLEX-PU 500 (опционално подсилена с полиестерно руно, в зависимост от вида на основата)
 4. Полагане на ISOFLEX-PU 650 смесен с ISOMAT НАТУРАЛНИ ЦВЕТНИ КАМЪНИ
 5. Опционално нанасяне на ISOFLEX-PU 650 в един слой за подобрени механични свойства

Ориентровъчна разходна норма (не включва допълнителното нанасяне на 200-300гр/кв.м. ISOFLEX-PU 650, за което споменахме по-горе).