ХДФ е композитен материал от дървесни фибри с висока плътност (High Density Fiberboard – HDF). Той е с по-висока плътност и твърдост от МДФ – най-често използваните дървесни плоскости.

Как се произвеждат ХДФ плоскости

Обикновено за производството им се използва отпадъчна дървесина. Тя се надребнява до около два см. Промива се и се обработва с гореща пара. Високата температура размеква лигнините, които свързват целулозните фибри и те се разделят. Еднородната влажна и гореща влакнеста маса се смесва със свързващи вещества и втвърдители до пълно обмазване на влакната. След това се просушава и се отделят по-едрите дървесни и смолисти частици.

За получаването на плочи с висока плътност на фибрите (ХДФ ) суровината се пресова два пъти. Първо това се случва със студена преса. После предварително уплътнените частици се пресоват под високо налягане при температура около 240 градуса. Така се получава монолитна плоскост с много високо уплътняване на отделните компоненти.

Подреждане на обшивка от ХДФ.
От дървесни плоскости с висока пълтност се изработват красиви обшивки

Получените HDF плоскости се обрязват и се охлаждат до 72 часа, като през това време процесите на полимеризиране и втвърдяване продължават. Готовите плочи ХДФ се нарязват на различни размери и преминават различен тип допълнителна обработка – ламиниране, лакиране, фурнироване и т. н.

Свойства на плоскостите от дървесни частици с висока плътност

HDF плоскостите се характеризират с:

 • висока степен на еднородност и много гладка долна и горна повърхност, без да се налага допълнителна обработка. Това се дължи на особеностите на сухото пресоване;
 • висока плътност (по-плътни от МДФ) и достигат средно тегло над 800 кг на кубичен метър;
 • високата твърдост и якост, устойчивост на нараняване и удар, които произтичат от високата им плътност;
 • по-добра водоустойчивост и влагонепроницаемост от МДФ плочите при равни други условия. HDF плоскости, разбира се, не се използват в мокри помещения. Произвежда се обаче и вариант с добавено при производството масло, което полимеризира и прави плоскостите подходящи за сайдинг на фасади;
 • добра поносимост на химически въздействия и доста добра резистентност на мухъл и гъбички;
 • отлична издръжливост на натоварване при ниска собствена дебелина. На пазара се предлагат различни дебелини, но като цяло панелите с висока плътност са доста по-тънки от МДФ плоскостите.
Мебели, изработени от ХДФ.
От ХДФ се произвеждат едрокорпусни мебели

За какво се използват HDF плоскостите

Специфичните характеристики на листовете ХДФ ги правят подходящи за обработване. Те лесно се разкрояват, режат, шлайфат, лакират, боядисват, ламинират, фурнироват и т. н. Материалът се предлага на пазара в множество различни декори и разцветки, но можете да го намерите и суров, без допълнителна обработка. Това, заедно със здравината и издръжливостта, му осигурява много широко приложение. Расте употребата му в

 • мебелното производство – най-вече за едроразмерни, отговорни за конструкцията детайли, и за мебели с високо натоварване и интензивна употреба. Не е подходящ за изделия, които често ще се сглобяват и разглобяват;
 • производството на ламинирани паркети;
 • производството на интериорни врати – тук ХДФ се прилага изключително широко и с впечатляващи резултати;
 • интериорния дизайн – различен тип профили, декорации, ламперия, облицовки и т. н.;
 • производството на рекламни средства и опаковки;
 • строителството;
 • интериорните решения в автомобилната индустрия и т. н.
Автомобилно табло от HDF.
Плоскости с висока плътност се прилагат в автомобилостроенето

Добре е да имате предвид, че в производството на HDF плоскостите обикновено се използват съединения на формалдехида.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!