Дървените подове са тенденция, която не заглъхва. Толкова са модерни, че на пазара се предлага огромно разнообразие от материали с декор, имитиращ различни видове дървесини. Какви са изборите, през които трябва да преминете, за да подберете най-добрия вариант за дома си?

Дървен под или имитация

Безспорно, има имитиращи декори с такова качество, че редовият потребител само с поглед едва ли ще ги различи от масивния паркет или дюшемето. Но дървото не просто изглежда добре. То излъчва успокояваща топлота, благородство и уют. Създава чувство за лукс, а усещането при допир с ръка или босо ходило е усещане за наслада и истинско благополучие. 

То е екологично чисто и не отделя вредности, не предизвиква алергии, поема и отделя въздушната влага, с което осигурява благоприятен за живеене микроклимат в помещението. Ще надживее всеки друг под, който изкусно наподобява дървения на външен вид. Затова изберете за пода дърво!

Масивна дървесина или инженерна дървесина

Какъв дървен под да изберете

Пример за инженерна дървесина е трислойният или многослоен паркет. Слоевете се лепят с перпендикулярно ориентирани влакна. Това придава на паркетините висока устойчивост на влага и деформации. Подходящи са за монтаж над подово отопление.

От скъпа дървесина е само горният лицев пласт. Следващите са от по-евтина или от плочи от дървесни частици (HDF). Това поевтинява многослойния паркет. Друго достойнство освен устойчивостта е, че монтиран посредством заключваща система, той позволява да бъде демонтиран и преместен другаде. Поради ограничената дебелина на лицевия слой на многослойния паркет е възможно той да се цикли едва няколко пъти, което ограничава живота му до няколко десетилетия – около 40 години.

Инженерният паркет, особено когато слоевете му са изцяло от естествена дървесина, е точно толкова натурален, колкото и масивната дървесина. Неговият лицев слой може да е от всеки вид дърво, декор и допълнителна обработка, както и подът от масив.

Но ако все пак предпочитате масивен дървен под, се изправяте пред още един избор:

Паркет или дюшеме

И паркетът, и дюшемето са от масивна дървесина – всяка ламела е от едно единствено парче дърво. При това могат да са от един и същ материал –  орех, дъб, бук и различни екзотични видове. Основната разлика между тях е в:

  • размерите им – дъските на дюшемето са по-широки – до около 20 см и повече. Много често са с дължината на стандартна стая – 4-6 метра. Минималната дебелина е 2 см, но може да достигне и 4 – 5 см. Това позволява многократното му циклене, лакиране, боядисване и пребоядисване. Животът на дюшемето е дълъг и е сравним с живота на самата сграда – особено, когато е изработено от качествена, твърда дървесина.

Паркетините, въпреки че се предлагат в огромно разнообразие от размери и форми, са значително по-малки – най-типичната ширина е между 4 и 10 см, дебелината е около  2 см, а дължината – метър, метър и нещо. Дървеният паркет се цикли и има дълъг живот;

  • начинът на монтаж – при дюшемето дъските се напасват посредством перо и нут. На едната е оставен улей (нут) с определена дълбочина, а на другата – издаден напред зъб (перо), с ширина, равна на дълбочината на улея. Те осигуряват здрава сглобка, а за по-сигурно често пъти се заковават. Отличителното е, че дюшемето се монтира върху скара от греди и летви, което повдига дървения под с около 10 см.

Паркетът се монтира директно върху добре почистената и изравнена основа. Лепи се или се кове, но се използват и така наречените заключващи системи за бърз монтаж.

  • възможностите за постигане на различна декоративност. Дължината на ламелите при дюшемето не оставя много възможности за художествено подреждане. Те се редят успоредно на стените или по диагонал на помещението.
Какъв дървен под да изберете

Малките размери и различните форми при паркета позволяват постигане на високо художествени дървени подове – от класическата „рибена кост“ до сложни визии, подобни на мозайки.

И двата вида дървени облицовки споделят едни и същи недостатъци

Надраскват се и се нараняват при невнимателно ползване. При контакт с вода се раздуват, а при изсъхване се свиват, което води до деформации и големи луфтове между ламелите. Компромисите при монтажа могат да доведат до скърцане и кънтене при експлоатацията им.

Много актуални са рециклираните дървени подове, като вариантите са два – да възстановите съществуващи в помещението паркет или дюшеме или да ги купите – спасени и възобновени от стари постройки.

Какъв дървен под да изберете

Масивният дървен под предлага много възможности за персонализиране на дома. Затова е  подходящ както за модерните градски домове, така и за селски къщи с винтидж усещане. Добре поддържан, той ще се използва от поколения наред и ще увеличи стойността на имота. Това пък прави по-високата начална инвестиция в масивен дървен под – паркет или дюшеме – напълно оправдана и разумна. Надяваме се да сме Ви помогнали в начинанието какъв дървен под да изберете.