Интериор, Настилки и облицовки, Ремонти

Какво представляват декоративните подове тип „каменен килим“

Възможностите за създаване на декоративни подове нарастват успоредно с нарастващите технологични възможности на строителната химия. Съчетаването на нови материали с класически – като камъка – допълва разнообразието и променя самото разбиране за подова настилка. Един от продуктите на тези процеси е така нареченият каменен килим (Stone Carpet).

Какво представляват каменните килими

Какво представляват декоративните подове „каменен килим“
Какво представляват декоративните подове „каменен килим“

Stone carpet (каменен килим) е безшевен декоративен под, създаден от прозрачно свързващо вещество (епоксидна или полиуретанова смола с висока еластичност) и сортирани по размер парченца натурален камък – мрамор, гранит, кварц. Концепцията за него е създадена преди около 40 години в Европа – най-вече за търговски подови системи, а днес се радва на огромна популярност в целия свят и се приема добре като жилищна подова система.  

Дебелината на този тип декоративни подове е обикновено около 1 см (минимум 8 мм). Те са издръжливи, грапави, с отворена структура (порести), не се плъзгат, не задържат вода. Приятни са за ходене. Каменните килими осигуряват добра акустика дори в по-големи помещения като автомобилни салони. Не изискват почти никаква поддръжка. Лесни са за почистване – достатъчно е да минавате редовно с прахосмукачка, а веднъж годишно да ги измивате с гореща вода.

Изглеждат солидно и красиво, а текстурата и широката гама натурални цветове на камъка предлагат разнообразни визии и впечатление за дълбочина. Каменните килими създават усещане за комфорт, стил и лукс. Възможно е в тях да бъдат вграждани самостоятелни декоративни елементи – лога, гербове и т. н.

Приложение на този тип декоративни подове

Какво представляват декоративните подове „каменен килим“
Какво представляват декоративните подове „каменен килим“

Характеристиките им ги правят особено подходящи за търговски обекти, шоурумове, изложбени и конферентни зали, офиси и приемни, хотели и казина, обществени сгради – накратко, навсякъде, където естетиката е почти толкова важна, колкото функционалността. Много харесвани са за жилищни помещения. Тези декоративни подове се използват и върху системи за подово отопление.

Каменните килими издържат на интензивен пешеходен поток и лек трафик (домашни гаражи). Не са най-добрият избор при високи натоварвания, но все пак са предпочитани за автомобилни изложения. Освен за декоративни подове технологията е приложима при плоски покриви, градинския дизайн (за алеи, около басейните и фонтаните), плотове, маси и други дизайнерски проекти. Добре се комбинират с плочки и различни каменни покрития.

Имат добри дренажни свойства. Възможно е да се изработят така, че при външни изпълнения дъждовната вода да се просмуква и отвежда настрани.

На пазара се предлагат и оцветени предварително камъни.

Базови предимства на каменните килими

Материалите и начинът на изпълнение дават широко поле за вариативност при проектиране на каменните килими. Съчетанието между естествен камък и синтетични смоли осигурява на декоративния под специфични предимства. Той:

  • запазва дълго впечатляващия си външен вид;
  • устойчив е на удар, абразия и износване;
  • издръжлив е на химически въздействия и обичайните почистващи продукти;
  • полага се бързо – на практика каменният килим е наливна настилка и високата му еластичност осигурява възможност за отлично пасване към архитектурните изисквания;
  • не пожълтява – покритието е UV стабилизирано;
  • може да се полага върху различни основи;
  • декоративният под не е хлъзгав дори при намокряне;
  • има звукопоглъщащи свойства и осигурява добра акустика за разлика от всяка друга твърда повърхност. 

Монтаж на каменни килими

Какво представляват декоративните подове „каменен килим“

Различия на материалите при външно и вътрешно приложение

Когато планирате такъв тип декоративен под, имайте предвид, че макар агрегатът да е един и същ, се използват различни свързващи вещества.

Подготовка на основата

Тя трябва да е отлично почистена – без прах, остатъци от мазнини и химикали. Задължително е да е здрава и преди полагането на декоративния под да се попълнят грижливо пукнатини, дупчици, да се изгладят неравностите.

Изискванията за използване на допълнителни продукти са различни според различните типове основи и предназначение (външно или вътрешно). Обърнете внимание на указанията на производителя за използване на хидроизолационни мембрани, грундове, препарати за повишаване на адхезията.

Смесване на агрегата и смолата

Възможните съотношения между тях са от 1:10 до 1:20 в полза на камъка. Агрегатът се добавя към избраната смола и на ниска скорост се разбърква с миксер (бетонобъркачка при големи площи) около 5 минути до хомогенна смес.

Готовата смес за декоративния под се разнася на един слой с метален инструмент (маламашка). Ще се наложи да използвате и продукт за подобряване на хлъзгането на инструмента.

След втвърдяването за по-добри механични свойства се нанася слой свързващо вещество. Изберете го според желаното покритие – гланц или мат, както и според това дали е за външно, или за вътрешно приложение. 

На e-maistor.com ще откриете всичко необходимо за създаването на красиви и функционални каменни килими. Ние сме готови да ви консултираме за характерните специфики на продуктите и за избора им. Просто се свържете с нас!

Дали можете да се справите с монтажа им сами? Зависи от професионалните ви знания и умения, но вероятно е по-добре да го поверите на специалисти и да получите гаранция за качеството и трайността на каменния килим.

Вашият коментар