Все още има хора, които смятат хидроизолирането за скъп лукс. Но истината е, че то може да спести много повече разходи и главоболия от парите, вложени в него.

Какво представлява хидроизолацията

Хидроизолацията е система от защитни средства, повишаваща водоустойчивостта на конструкциите и повърхностите. Тя пречи в тях да прониква вода и влага, защитава ги от корозия, гниене, отлагане на вредни соли и разрушаване.

За целта в строителството се използват широка гама материали, техники и технологии според характера на обекта и задачите, които трябва да бъдат решени – например – хидроизолиране на основи, покриви, водни резервоари, басейни, бани и т. н. 

Защо да поставите хидроизолация на дома си

Отговорът във всяка конкретна ситуация ще звучи различно, но смисълът всеки път ще бъде един – да спрете водата и влагата и да запазите конструкциите, стените, помещенията, дома си сухи, здрави, комфортни за живеене.

С хидроизолацията ще предотвратите:

  • евентуалното подриване и слягане на основите;
  • постоянното омокряне на конструкцията, загниване на дървото и корозиране на метала;
  • издигането на капилярната влага по стените и проникването ѝ във вътрешността на постройката, компрометирането и рушенето на зидариите (панелите);
  • загуба на вода от водните резервоари и басейните;
  • течове от мивките и баните, повдигнати и компрометирани настилки и облицовки, конденз, влага и мухъл в стаите, съсипани мебели, влошен микроклимат, алергични реакции, белодробни заболявания и т. н.

Не е достатъчно да спрете външната влага, задължително е да оставите възможност на вътрешната да излиза навън, за да предотвратите конденза и мухъла. Ще рече – хидроизолацията трябва да пропуска парата отвътре навън.

Вътрешна или външна хидроизолация да изберете

Критерият за решението, дали да хидроизолирате отвън или отвътре, трябва да е посоката на движение на нежеланата влага. Когато искате да предпазите сградата от подпочвените води и дъждовете, поставете хидроизолиращата система отвън, така че да ги спрете преди да навлязат в основите и в стените.

Що се отнася до покривите – зависи от това, какъв е покривът. При скатния тя се поставя под него. При плоския – върху него.

В банята трябва да попречи на водата, която разливате непрекъснато, да проникне в подовете и стените. Мястото ѝ е между настилката и плочата под нея.

Видове хидроизолационни материали

На пазара се предлагат много и различни хидроизолационни материали. Те се различават по състав, по предназначение и начин на приложение. Основните типове са два – рулонни и мазани (течни).

Рулонна хидроизолация PCI Pecilastic U

Името на рулонната идва от навитите на руло мембрани, с които се застила целевата площ. Много подходяща е при големи равни повърхности и е трудна за приложение на малки пространства и сложни геометрични форми. Основната трудност идва от необходимостта листовете да бъдат свързвани надеждно – чрез достатъчно припокриване или лепене с горещ въздух. Задължително е върху мембраните да се положи подходящ защитен слой.

Мазаната (течната) може да е с различна консистенция, нанася се върху подготвената повърхност на няколко слоя. Когато изсъхне, формира безшевна гъвкава мембрана. Главните ѝ предимства са, че се нанася лесно и прилепва перфектно и върху най-сложните профили, върху ръбове, кривини, ъгли и т. н.  Обикновено и върху течната хидроизолация се поставя защитен слой – например керамични плочки и други облицовки.

Различни системи се използват за основите и покривите, за вертикални и хоризонтални повърхности, отвън и отвътре и т. н.

Течните хидроизолации

Какво трябва да знаете за хидроизолацията

Те са много по-лесни за работа и не изискват висока професионална подготовка. За неголемите пространства вкъщи можете да се справите и сами. Важно е да обърнете внимание дали са едно- или двукомпонентни и да следвате стриктно указанията на производителя за подготовка на основата, за използването на грунд, броя нанасяния, техническото време за полагане и стягане. Нанасяйте равномерно и плътно – без непокрити зони.

Задължително се информирайте за необходимите ви допълнителни материали – хидроизолиращи ленти, маншети, армиращо платно и др. Те ще осигурят слабите места на всяка изолация – ъглите, линията на съединяване на пода и стените, сифоните, фугите.

Можете да използвате течните хидроизолации в банята, мазето и басейна, за ремонт на плоския покрив и върху терасата, върху и във гаража, на пода и на стените. Основата може да е всякаква – бетон, керамика, дърво и композитни материали, стъкло, гипскартон и гипсфазер и др. Допустими са дори съществуващи стари покрития – стига да са здрави. Достатъчно е да изберете подходящ продукт.

Все пак имайте предвид, че течните хидроизолации не са предвидени за покриване на по-широки пукнатини. Затова при необходимост премахнете неравностите, напукванията и ронещите се петна и заравнете.

Основни видове течни хидроизолации 

Според вложените съставки течните продуктите за хидроизолиране са:

  • на циментова основа – за зони с интензивно мокрене – бани, тоалетни, кухни, както и за обекти с високо водно налягане като басейни и водни резервоари, също за тераси, козирки, балкони, за мазета;
  • течни хидроизолационни мембрани – в готов вид обикновено се състоят от пласт грунд и два слоя изолация. Нанасят се лесно с мистрия, валяк, четка, спрей. Конкретните им характеристики зависят от използваните активни съставки. Могат да са акрилни, полиуретанови, хибридни. Намират изключително широко приложение;
  • течна битумна мембрана, известна още като асфалтова. Най-често се използва под замазката, особено върху бетонни основи. Прилага се върху всякакви хоризонтални и отвесни повърхности. Обикновено се избира за външна изолация на основи, за мазета, бани, кухни и т. н.

Целите, за които са предназначени хидроизолациите, определят изискванията към якостта, гъвкавостта и дебелината им. По-високият клас са и по-скъпи, но пък са с по-дълъг живот и по-надеждно защитават дома ви. В крайна сметка излизат по-евтино от такава, която ще искат чести ремонти или смяна.


Хидроизолациите, които предлагаме ние, можете да разгледате тук.