Без категория, Интериор, Настилки и облицовки, Ремонти

Какво трябва да знаете за хидроизолацията

Какво трябва да знаете за хидроизолацията

Все още има хора, които смятат хидроизолирането за скъп лукс. Но истината е, че то може да спести много повече разходи и главоболия от парите, вложени в него.

Какво представлява хидроизолацията

Хидроизолацията е система от защитни средства, повишаваща водоустойчивостта на конструкциите и повърхностите. Тя пречи в тях да прониква вода и влага, защитава ги от корозия, гниене, отлагане на вредни соли и разрушаване.

За целта в строителството се използват широка гама материали, техники и технологии според характера на обекта и задачите, които трябва да бъдат решени – например – хидроизолиране на основи, покриви, водни резервоари, басейни, бани и т. н. 

Защо да поставите хидроизолация на дома си

Отговорът във всяка конкретна ситуация ще звучи различно, но смисълът всеки път ще бъде един – да спрете водата и влагата и да запазите конструкциите, стените, помещенията, дома си сухи, здрави, комфортни за живеене.

С хидроизолацията ще предотвратите:

  • евентуалното подриване и слягане на основите;
  • постоянното омокряне на конструкцията, загниване на дървото и корозиране на метала;
  • издигането на капилярната влага по стените и проникването ѝ във вътрешността на постройката, компрометирането и рушенето на зидариите (панелите);
  • загуба на вода от водните резервоари и басейните;
  • течове от мивките и баните, повдигнати и компрометирани настилки и облицовки, конденз, влага и мухъл в стаите, съсипани мебели, влошен микроклимат, алергични реакции, белодробни заболявания и т. н.

Не е достатъчно да спрете външната влага, задължително е да оставите възможност на вътрешната да излиза навън, за да предотвратите конденза и мухъла. Ще рече – хидроизолацията трябва да пропуска парата отвътре навън.

Вътрешна или външна хидроизолация да изберете

Критерият за решението, дали да хидроизолирате отвън или отвътре, трябва да е посоката на движение на нежеланата влага. Когато искате да предпазите сградата от подпочвените води и дъждовете, поставете хидроизолиращата система отвън, така че да ги спрете преди да навлязат в основите и в стените.

Що се отнася до покривите – зависи от това, какъв е покривът. При скатния тя се поставя под него. При плоския – върху него.

В банята трябва да попречи на водата, която разливате непрекъснато, да проникне в подовете и стените. Мястото ѝ е между настилката и плочата под нея.

Видове хидроизолационни материали

На пазара се предлагат много и различни хидроизолационни материали. Те се различават по състав, по предназначение и начин на приложение. Основните типове са два – рулонни и мазани (течни).

Рулонна хидроизолация PCI Pecilastic U

Името на рулонната идва от навитите на руло мембрани, с които се застила целевата площ. Много подходяща е при големи равни повърхности и е трудна за приложение на малки пространства и сложни геометрични форми. Основната трудност идва от необходимостта листовете да бъдат свързвани надеждно – чрез достатъчно припокриване или лепене с горещ въздух. Задължително е върху мембраните да се положи подходящ защитен слой.

Мазаната (течната) може да е с различна консистенция, нанася се върху подготвената повърхност на няколко слоя. Когато изсъхне, формира безшевна гъвкава мембрана. Главните ѝ предимства са, че се нанася лесно и прилепва перфектно и върху най-сложните профили, върху ръбове, кривини, ъгли и т. н.  Обикновено и върху течната хидроизолация се поставя защитен слой – например керамични плочки и други облицовки.

Различни системи се използват за основите и покривите, за вертикални и хоризонтални повърхности, отвън и отвътре и т. н.

Течните хидроизолации

Какво трябва да знаете за хидроизолацията

Те са много по-лесни за работа и не изискват висока професионална подготовка. За неголемите пространства вкъщи можете да се справите и сами. Важно е да обърнете внимание дали са едно- или двукомпонентни и да следвате стриктно указанията на производителя за подготовка на основата, за използването на грунд, броя нанасяния, техническото време за полагане и стягане. Нанасяйте равномерно и плътно – без непокрити зони.

Задължително се информирайте за необходимите ви допълнителни материали – хидроизолиращи ленти, маншети, армиращо платно и др. Те ще осигурят слабите места на всяка изолация – ъглите, линията на съединяване на пода и стените, сифоните, фугите.

Можете да използвате течните хидроизолации в банята, мазето и басейна, за ремонт на плоския покрив и върху терасата, върху и във гаража, на пода и на стените. Основата може да е всякаква – бетон, керамика, дърво и композитни материали, стъкло, гипскартон и гипсфазер и др. Допустими са дори съществуващи стари покрития – стига да са здрави. Достатъчно е да изберете подходящ продукт.

Все пак имайте предвид, че течните хидроизолации не са предвидени за покриване на по-широки пукнатини. Затова при необходимост премахнете неравностите, напукванията и ронещите се петна и заравнете.

Основни видове течни хидроизолации 

Според вложените съставки течните продуктите за хидроизолиране са:

  • на циментова основа – за зони с интензивно мокрене – бани, тоалетни, кухни, както и за обекти с високо водно налягане като басейни и водни резервоари, също за тераси, козирки, балкони, за мазета;
  • течни хидроизолационни мембрани – в готов вид обикновено се състоят от пласт грунд и два слоя изолация. Нанасят се лесно с мистрия, валяк, четка, спрей. Конкретните им характеристики зависят от използваните активни съставки. Могат да са акрилни, полиуретанови, хибридни. Намират изключително широко приложение;
  • течна битумна мембрана, известна още като асфалтова. Най-често се използва под замазката, особено върху бетонни основи. Прилага се върху всякакви хоризонтални и отвесни повърхности. Обикновено се избира за външна изолация на основи, за мазета, бани, кухни и т. н.

Целите, за които са предназначени хидроизолациите, определят изискванията към якостта, гъвкавостта и дебелината им. По-високият клас са и по-скъпи, но пък са с по-дълъг живот и по-надеждно защитават дома ви. В крайна сметка излизат по-евтино от такава, която ще искат чести ремонти или смяна.


Хидроизолациите, които предлагаме ние, можете да разгледате тук.

Вашият коментар