Ако не сте чували за OSB, най-вероятно никога досега не сте се занимавали с ремонти. Това са едни от най-използваните многослойни плоскости от дървесни частици. Името им идва от английски – Oriented Strand Board.

Поточна линия за производство на OSB
Линия за производство на OSB

Какво представлява OSB

При производството му дървесината се наситнява на парченца с дължина около 40 – 120 мм по дължината на влакната и дебелина под 1 мм. Просушава се. Ивиците се подреждат надлъжно във външните слоеве и напречно – във вътрешния. Те се смесват със смоли и восък (около 5% от общата маса) и се пресоват при висока температура. Получават се плътни, твърди и здрави плочи с различни размери и дебелини.

Възможно е при производството им да се добавят химикали, които отблъскват вредителите и пазят от гъби и плесен. Панелите от дървесни ориентирани частици можете да откриете в различни варианти – прави, с гнут и длаб, шлайфани или с декоративно покритие и т. н.

Библиотека, изработена от OSB
OSB намира приложение в интериора

На пазара се предлагат панели, означени като OSB-1, OSB-2, OSB-3, OSB-4. Основната разлика между тях е, че OSB-3 и OSB-4 са с по-висока влагоустойчивост и затова са подходящи за външни облицовки и обшивки. Също имат по-добро поведение спрямо огъня и изолират по-добре шума. Клас 2 се препоръчва за вътрешно приложение, а клас 1 общо взето става само за стени и тавани в сухи и топли помещения.

Характеристики на материала

• Твърд и много устойчив на натиск, с отлични якостни показатели (включително на огъване);
• стабилност на формата и добри прави ъгли;
• топло- и влагоизолиращ, с високо съпротивление към дифузията на водни пари поради плътността си и съдържанието на смоли в него;
• устойчив на разслояване;
• лесен за обработка, не се нацепва или пука;
• при пряк контакт с вода краищата му се раздуват непоправимо – особено по срезовете на фабричното пано на по-малки части.

Под, изработен от OSB
OSB плоскостите се използват при изграждане на сухи подове

Употреба на OSB

Най-популярно е приложението на плочите в строителството – в довършителните и ремонтни работи. Но качествата му го правят подходящ материал за обшивки на покриви, както и за направа на подове, тавани, стени. Има запазено място при изработката на различни дървени конструкции.

Макар да е различен материал, той – подобно на гипскартона – дава възможност за интересни декоративни решения при вътрешното и външно оформление и се получават добри ефекти при нанасяне върху него на прозрачни лакове и покрития. Влага се в мебелното производство, във вагоностроенето и автомобилното производство, в строежа и обзавеждането на плавателни съдове.

С OSB се работи бързо и лесно. Панелите нямат нужда от допълнителна обработка, за да изглеждат добре и затова обичайно се използват при изграждането на щандове за изложения и панаири, за обзавеждането на търговски обекти.

OSB се използва за обшивки на стени и покриви.
Плоскостите от OSB се използват за обшивки на покриви и стени

Той е достатъчно здрав и евтин материал и е много подходящ за опаковки – включително такива за многократна употреба, транспортни опаковки и т. н.

Всъщност – използвайте го навсякъде, където бихте използвали дърво и няма пряк досег с вода или ни попитайте за оригинални идеи.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!