Интериор

Умният дом – как работи и какви са предимствата му

Умният дом – как работи и какви са предимствата му

Едно от определенията за умен дом е „жилище, включващо комуникационна мрежа, която свързва ключовите електрически уреди и услуги и позволява тяхното дистанционно управление, наблюдение или достъп “. Технически възможен той става през 1975, а днес вече домовете ни са „умни“, без дори да си даваме сметка за това. Може би използвате видеонаблюдение в реално време или пък включвате климатика дистанционно няколко часа преди да тръгнете към къщи?

Специфики на умния дом

Домашната автоматизация (домотика) включва всички възможни уреди, устройства и дейности – отопление и климатизация, осветление, работата на домакинските електроуреди, сигурността, грижите за моравата и градината и т. н.

Важна особеност на интелигентния дом е не само, че можете да командвате всяка система дистанционно, но можете да ги настроите и да работят в синхрон, комуникирайки помежду си. Така вътрешните охранителни камери могат да се включат от сигнал, подаден от външните детектори за движение, заключването на вратите да гаси осветлението и да прекъсва захранването на избрани уреди (печка, ютия). С изработените предварително графици за задействане или прекратяване на определени функции на умните устройства дори няма да ви се налага да подавате команди.

Интернет на нещата (IoT)

Това е съвкупността от устройства, различни от компютри и лаптопи. Става дума за компютърна периферия, умни хладилници, термостати, системи за сигурност, осветление и всякакви домакински уреди и устройства. Използва Wi-Fi връзки, Bluetooth и комуникация в близко поле (NFC) – безжична технология с малък обхват. Комуникацията в близко поле е най-добрата свързаност и изисква само едно докосване.

Интернетът на нещата е основен фактор за съществуването на интелигентните жилища.  

Предимства, които умният дом предлага

  • Пестите енергия при максимална степен на уют – отоплението и климатизацията работят по предварително програмирана времева схема според присъствието или отсъствието на хора в дома или ги включвате дистанционно в избрано време. Така поддържате оптимална температура без излишен разход на енергия. Умни контакти не позволяват консумираната през тях мощност да надхвърли определен лимит. Те ще ви информират, ако има необичайна консумация – примерно отворената врата на хладилника го кара да работи по-интензивно.
  • Гарантирате безопасността на дома си с интелигентна система за домашна сигурност чрез умни брави, които контролирате по всяко време, и дистанционно управляема гаражна врата. Интелигентно видеонаблюдение реагира на всяко необичайно движение и ви известява в реално време.
  • Управлявате осветлението според нуждите и настроенията си. Като оставяте лампа да свети, когато не сте вкъщи, за да заблудите апашите, всъщност им давате сигнал, че в денонощно светещия дом няма никой. Затова я палете вечер и я гасете сутрин – дори от другия край на света. А когато сте вкъщи запалването, димирането и промяната на цвета на светлината е по-лесно от всякога.
  • Електроника следи влажността на почвата и полива цветята или зеленчуците ви само когато наистина имат нужда от вода, а не и в дъждовно време.
  • Увеличава стойността на имота ви и т. н.

Какво ви е необходимо, за да направите дома си умен

Вярно е, че можете да използвате Bluetooth или други комуникационни протоколи, но принципно ви е необходим надежден интернет и Wi-Fi рутер. Добрият стар стационарен телефон може да е безценен при прекъсване на захранването, нужно за работата на другите комуникации. Разработват се и нови, модерни технологии, които се стремят към независимост от интернет.

Ще ви е нужен сигурен софтуер, с който да свържете и да осигурите взаимодействието на всичките си смарт устройства. Те трябва да са съвместими едно с друго.

На пазара има всичко за оборудване на умен дом – интелигентни електрически контакти и щепсели, ключове, крушки, термостати, камери, брави, сензори за движение, детектори за дим и въглероден окис, за наводнения, за счупване на стъкло, високоговорители за гласово управление, видео звънци и т. н. Предлагат се също смарт перални, съдомиялни, прахосмукачки, печки и фурни, уреди за готвене и кафеварки, климатици и радиатори, хранилки и поилки за домашни любимци. Разбира се, възможно е да интегрирате и системите за домашно забавление.

Всичко това ви изглежда все още далече от възможностите ви? Достатъчни са ви няколко интелигентни контакта и щепсела, за да програмирате включването и изключването на обикновените уреди и чрез специални приложения те да станат достъпни за дистанционно управление.

Така наречените интелигентни центрове за управление (хъбове) осъществяват обединението на смарт устройствата и синхронизирането им в система, притежават функциите на контролери. Ролята им може да бъде поета от смартфон с инсталирано нарочно приложение.

По-добър ли е умният дом 

При всички случаи носи повече удобство и комфорт в ежедневието. Дали пести наистина електроенергия? Отговорите са противоречиви. Някои източници сочат средно намаление на консумацията между 10 и 30%, като при това се има предвид и постоянната консумация на самите устройства, поддържащи системата.

Колкото по-високо е нивото на автоматизация и синхрон, толкова по-сериозни са икономите. За гарантиране на добрата работа и безопасност следете дали изделията, които купувате, са сертифицирани.

Една от най-големите слабости на интелигентния дом е, че той е зависим от интернет. Това означава проблеми както при евентуалните му сривове, така и възможност вашият умен дом да бъде пробит от хакери. Те могат да влязат в домашната ви мрежа от най-слабо защитеното устройство – примерно прахосмукачката или кафеварката – и да стигнат до личните ви данни и друга чувствителна информация на компютри и телефони.

Бъдещето е на умните домове. Дали да живеете в такъв още сега, зависи само от вас!

Вашият коментар