Верандата е граничното пространство между двора и къщата. Тя обикновено е с обща стена със сградата и споделена част от покрива. Има пряка връзка с дома – най-често се разполага пред и около входа, понякога опасва и страничната стена. Може да е строена заедно с основната постройка, но може да се направи и след това.

Защо ви е веранда

  • Разширява полезната площ на жилището.
  • Осигурява възможност за отдих на открито – място за почивка, разговори, хранене и посрещане на гости в топлите сезони, дори за сън.
  • Пази входа от директното действие на природните стихии, придава му повече индивидуалност.
  • Повишава сигурността и енергийната ефективност на сградата (при затворените веранди) и стойността на имота.

Какви са отличителните ѝ белези

Освен с общите стена и/или покрив с къщата и директната връзка с нея, тя се характеризира с още някои особености:

Отделена е физически и визуално от двора. Понякога това е направено с по-ниска или по-висока ограда, друг път – с колони. Или пък просто нивото ѝ е повдигнато над това на градината.

Има поне една незатворена стена. През последните години обаче верандата все по-често се затваря с подвижни остъкления, които я правят използваема и през зимата.

Обзавеждането ѝ илюстрира средищното ѝ положение – с мебели, по-типични за градината, със здрав и лесен за почистване под.

Веранда с градински мебели и чадъри

Обзавеждането на верандата

Съобразете се при обзавеждането на верандата със стила и общата визия на имота като цяло – сградата, градината.

Подът и стените

Най-често подът е дървен. Дървото държи топло, създава уют и се съчетава отлично с различни визии. Ако материалът не е фабрично обработен, намажете го щедро с импрегнант и изберете траен, влагоустойчив лак. Подходящ е така нареченият декинг – специално проектирани цялостни системи за направа на дървен под за външно приложение.

Дървен под и ратанови мебели

Можете да изберете естествен камък, изкуствен камък, керамика и др. При избора ви нека определящо е как ще се ползва верандата (само в топлото или и зиме), ще има ли килим отгоре, колко лесно ще се поддържа и т. н.

Стените също могат да са обшити с дърво или да са на мазилка – зависи какво е строителството. Като че ли най-често са в бяло и синьо, но ограничения няма и цветовата гама зависи само от вас (и от вече избраната за къщата).

Мебели

Те могат да бъдат дървени, ратанови, от ковано желязо, от изкуствен ратан. За избора им е важно дали верандата ще е покрита и защитена от дъжда, дали ще има оградни стени, остъкление или ще бъде напълно открита. Колко и с какви функции да са мебелите зависи от площта, с която разполагате. Задължителен е кът за сядане и масичка. При възможност – удобни фотьойли, диван за подремване, кът за хранене.

Навеси, тенти, завеси

Мнозина смятат, че верандата трябва да бъде покрита. Навесът – дори поликарбонатният – ще осигури защита на мебелите и засенване лете. Ако не искате покрив, помислете за тента или скари с увивни растения за лятото. Можете да пуснете над нея асми, но за тях ще ви трябват здрави перголи.

Умелото използване на текстила ще осигури много чар и настроение на пространството. Леки, ефирни завеси и романтични балдахини ще засенват и омекотяват острата слънчева светлина. От тънко платно или мрежа против насекоми можете да опънете защитни екрани.

Зеленината

Ако в лехите около верандата посадите декоративни храсти, те ще се превърнат в естествен буфер между нея и градината. Възможностите за украса със саксии, висящи кошници, сандъчета и контейнери са неизчерпаеми и зависят само от вкусовете ви и от опитността ви.

Висящи кошници с папрат на верандата

Когато верандата е повдигната на няколко стъпала над нивото на двора, под нея остава видимо пространство, което трудно се поддържа в приятен за окото вид. Добра идея е да го затворите – с плътна ограда или с ажурни решетки. Щом подът е влагоизолиран, то ще се превърне в чудесно място за съхранение – примерно на градинарските инструменти и пособия. 


Последвайте ни и в нашата фейсбук страница тук.