Земното строителство е разпространено в цял свят. То използва лесно достъпен материал и човешка сила. Икономично е от гледна точка на потребяваните ресурси. Създава сгради с оптимален за живеене микроклимат. Вписва се отлично в представите ни за устойчиво развитие. Все повече престава да е дело на ентусиасти и получава сериозна подкрепа от държавните власти. Първият държавен стандарт е създаден още през 1999 в Германия.

Материали, използвани при земно строителство

Основният материал в земното строителство е глината.
Глината – основният материал в земното строителство – е лесно достъпна и лесна за обработка

Глина
Въпреки говоренето за глина, по-скоро се използва земна смес, в която се добавя чакъл, пясък, дори тиня. Поради свойството си да набъбва при намокряне и да се свива и напуква при изсъхване, в строителната смес глината обикновено не бива да прехвърля 25%. Поради различията в състава ѝ дори в близки участъци е трудно да се определят общовалидни пропорции на отделните съставки. Затова пък има утвърдени доста лесни за изпълнение тестове, чрез които бързо може да се постигне оптималното качество на сместа.

Биомаса
Това са добавки като слама, трева, други растителни влакна и животинска козина, бамбук и растителни отпадъци – каквото е на разположение на строителите. С влагането им в земната смес се постигат няколко задачи:

  • армиране – намалява се свиването на глината, постига се по-висока пластичност;
  • олекотяване – сместа става по-лека и по-въздушна, добива по-добри изолационни свойства;
  • повишаване на якостта – при добавяне на малко и по-тънки влакна като животински косми (чоп), юта, лен и т. н.
Стени от слама, които ще бъдат измазани с глина.
Сламата се използва за изграждане на стени с дървена конструкция, но те задължително трябва да се измажат добре с глина

Сламените бали се използват за пълнеж на дървения скелет на вътрешните стени – разбира се, добре измазани с глинена мазилка – за здравина и защита от огън и влага.

Стабилизиращи добавки при земно строителство
Необходими са, когато зидовете на постройката ще са изложени на често мокрене и евентуално замръзване. Използват се цимент и вар, сол, битум, оборски тор, урина, кръв, ленено масло и др.

Дървесина
Дървото в земното строителство се използва за носещата конструкция, за изграждане на скелета на постройката, който се запълва с кирпич, камък, пресовани глинени блокове. От сурови клони се прави плет, който се измазва от двете страни от земна смес със слама. Дървени стърготини се добавят в сместа, като я олекотяват и ѝ придават желаните свойства. Да не пропуснем и решаващата роля на дървесината за осигуряване на необходимия кофраж.

Дървените конструкции и органичните добавки за армиране на глината като сламата се запазват много добре в глинената смес, която поддържа влажност не по-висока от 6% – прекалено малко за развитие на гъбички и насекоми.

Камъни
С тях се изграждат основите и стените до около или над половин метър от кота нула. Като чакъл участват в състава на земната смес.

Зидането с кирпич е един от начините за земно строителство.
Кирпичът е добре познат у нас

Техники за изпълнение на земното строителство

Те се разграничават основно по начина на обработка на суровината. В едни случаи се работи с предварително подготвени елементи, в други – сместа се подготвя на мястото на строежа и се използва директно.

Кирпичи
У нас все още има доста добре запазени къщи и пристройки, изградени с кирпич. Кирпичът се прави с дървен калъп, запълнен с добре омесена мокра глина и наситнена слама. Оставя се да изсъхне навън. Главният му недостатък е силното свиване, при което част от блокчетата се деформират или напукват.

Пресовани земни блокове
Основните им разлики от кирпича са, че се използва заготовка с доста по-ниска влажност и че се пресоват – някога чрез трамбоване, по-късно чрез пресоване със специални преси – ръчни и механични. Това им осигурява по-ниска деформация и по-бързо изсъхване.

Пресованите земни блокове и кирпичът се зидат с помощта на глинен разтвор.

Валци
Дълга слама, смесена с пръст, се навива около пръти с подходяща дължина. Поставят се още мокри и добре се уплътняват. Могат да се използват за каратаван, но и за пълнеж на вътрешни стени.

Земно строителство чрез издигане на трамбовани стени.
Трамбованите стени са много стара техника за земно строитество

Трамбовани стени
Това е една от основните техники в земното строителство. Влажната пръст се насипва в предварително подготвения кофраж на слой от около петнайсетина см и се трамбова на ръка, в последните години и механизирано. При запълването на кофража на височина (до около 90 см – за оптимално трамбоване), той се плъзга нагоре. Обикновено е от дърво.

Поради ниската влажност (15%) на изходния материал, трамбованите стени съхнат по-бързо и се свиват по-слабо. Монолитността им е причина за по-голямата им якост и по-дългия им живот спрямо тези от пресовани блокове и кирпич. Могат да бъдат с различна форма в зависимост от кофража, с различна текстура и цвят според характеристиките на изходната суровина.

В различните региони трамбованата глина се прилага в различни варианти и модификации.

Техника "коб".
Един от най-типичните начини на строителство с глина – коб

Коб
Срещат се различни версии, но най-общо стените се изграждат чрез подреждане на късове влажна смес земя и слама. Те се уплътняват с притъпкване. Няма нужда от кофраж. Стената се оформя с ръце или се обрязва с остър инструмент на следващия ден. Обикновено е много дебела – прехвърля 50 см. Едновременно с това се моделират ниши, отвори, декоративни детайли.

Лека глина за пълнеж
Това е смес с добавена слама, дървени стърготини, пемза, керамзит и др. Използва се за пълнеж при направата на вътрешни стени, като кофражът може да е пълзящ или пък остатъчен – не се маха. Стените се измазват добре с глинена мазилка от двете страни.

Някои елементи на земното строителство проникват и в конвенционално построените домове. На пазара вече се продават глинени мазилки и бои на основата на глина. В някои страни се произвеждат глинени плоскости, които заместват гипсокартона, изработват се и по-големи и дебели панели, които директно се монтират на място на строежа.

Още един варант за земно строителство.
Издигане на стени директно с наслагване на влажна глинена смес

Темата за земното строителство е изключително обширна и не може да бъде изчерпана в една-две блог статии. Ние не сме си и поставяли такава задача. Искаме само да събудим интереса ви и да ви накараме да се замислите. А защо не и един ден да изпробвате сами някоя от множеството достъпни техники?

Може да потърсите още информация в следните източници:

http://zemnostroitelstvo.net/?page_id=784

http://asem.bg/

https://www.vfu.bg/assets/userfiles/phd/%D0%B4%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8/plamen%20petrov/16-%D0%A0%D0%B5%D0%B7%D1%8E%D0%BC%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D0%B3-converted.pdf

http://ultrajoro.blogspot.com/2015/03/blog-post.html

https://www.eeagrants.bg/assets/resourcedocuments/1574/Stroitelstvo.pdf

http://www.craterre.org/

https://www.asterre.org/

https://www.dachverband-lehm.de/

http://eartharchitecture.org/

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!