Интериор, Настилки и облицовки

Декоративни подове с люспи (Flakes)

Декоративни подове с люспи (Flakes)

След като ви разказахме за каменните килими , днес ще ви представим още по-екстравагантни декоративни подове – тези с люспи (Flakes).

Какво представляват декоративните подове с люспи

Става дума за декоративни частици с различна форма и размери, поръсени върху още мокрия смолист филм на базата на епоксид, полиуретан, полиаспартан. При изсъхване и втвърдяване се получава ефектен здрав декоративен под, подобен на мозайка. Той е безшевен и гладък композит тип сандвич (люспите в средата), с лесна поддръжка и почистване – измиване със сапун и вода на всеки няколко месеца.

Люспите (наричани още „чипс“) се произвеждат от полимерни синтетични материали с добавки за постигане на необходимите характеристики. Обемно оцветени са с подходящи пигменти – надраскването открива цвят и в дълбочина. Предлагат се в различни разцветки и модели и в комбинация с различната плътност на разхвърляне осигуряват разнообразни, високо индивидуализирани декоративни подове.

Използват се за магазини и шоурумове, кухни, гаражи и мазета, алеи и вътрешни дворове, обществени сгради, здравни заведения и лаборатории, образователни институции, хотели, увеселителни паркове. Понасят добре интензивен пешеходен поток и лек автомобилен трафик.  

Тази подова система се прилага както при създаването на нови подове, така и при стари, нуждаещи се от ремонт и обновяване. Люспестите частици превръщат скучните епоксидни покрития в красиви и ефектни.

Какви са предимства на този тип декоративни подови системи

 • Полагат се бързо и лесно при минимална дебелина – добро решение за бързи ремонти, без да се премахват старите дървени подове или настилките с плочки;
 • притежават високи хидроизолационни свойства и издръжливост на различни атмосферни условия;
 • имат отлична устойчивост на абразия, износване и разкъсване;
 • еластичността им прави декоративния под подходящ за повърхности със сложна геометрия;
 • издръжливи са на химически и почистващи продукти, морска вода, масла и греси;
 • покритието е с висока защита срещу UV лъчи и не пожълтява;
 • свойствата им се залагат предварително според предвижданите условия на експлоатация;
 • приглушават шумовете от стъпки и дейности върху тях;
 • постигат високо ниво на персонализация чрез вариации на размера и цвета на люспите, плътността им на разпределение, цвета на покритието (по RAL) и др.

Изработка на декоративни подове с чипс

Подготовка на основата

Добре почистената и ремонтирана основа се грундира. За външно приложение след грундирането задължително се нанася подходяща течна хидроизолираща мембрана. Завършва се с продукт, който осигурява повърхностен слой с висока еластичност, устойчив на износване и разкъсване, със защита срещу ултравиолетовите лъчения. При използване на закрито хидроизолацията може да се пропусне.

Полагане

Люспите се разхвърлят върху мокрия, лепкав, още незасъхнал еластичен слой. След като цялата система се втвърди, се премахват незахванатите частици, изстъргват се стърчащите, ако има такива, и се почиства внимателно с прахосмукачка. После се нанася запечатващо хидроизолационно покритие. То придава гланцов финиш и осигурява желаните физични характеристики. Ако държите на сатенен или матов финиш, ще трябва да нанесете допълнително покритие.

Свойствата на подовата система с люспи можете да определите предварително съобразно условията, при които тя ще бъде експлоатирана. С промяна на влаганите продукти вие можете да постигнете:

 • по-висока механична якост;
 • повишена еластичност;
 • по-бързо достигане на експлоатационна твърдост;
 • по-добра издръжливост на интензивно слънчево греене;
 • качества, позволяващи издаването на зелен сертификат.

За целта е важно да следите внимателно препоръките на производителя и да се консултирате със специалисти.

От значение за естетиката, визията и характеристиките на подовата система е и степента на плътност на люспите. Прилагат се различни варианти на частично покритие до така нареченото пълно покритие или „разпръскване до отхвърляне“ – частиците са разпръснати толкова плътно, че на повърхността остават такива, които няма как да направят контакт с мокрия слой. Те се премахват лесно с метла при вече настъпило втвърдяване.

Въпреки че декоративните подове с люспи се полагат сравнително лесно и бързо, те изискват специални познания и умения – особено в избора на подходящите продукти и боравеното с тях. Една грешка би могла да провали целия проект. Затова по-надеждният вариант е да се обърнете към професионалисти, още повече, че така ще си осигурите и гаранция за новата придобивка.

За допълнителна информация посетете секцията за декоративни подове с люспи  на e-maistor.com или ни се обадете да поговорим.


Вашият коментар