Интериор

Използване на латекс във влажни помещения

Банята, кухнята, пералното са с повишена влажност. За тях е характерно избиването на плесен и мухъл по стените и тавана, подкорушването и падането на слоя боя и мазилката под нея.

Можете ли да предотвратите мухъла с избора на боя

Правилно избраното покритие на стените и тавана ще определи не само добрата визия на банята и кухнята ви, но и издръжливостта им и устойчивостта на мухъл. Може би си мислите, че така наречената блажна боя (на маслена основа) е най-добрият избор за влажните помещения, но това по-скоро не е вярно. Тя съхне бавно при полагането на отделните слоеве, отделя много летливи органични съединения и по-светлите цветове пожълтяват с времето. Някои бои на маслена основа все пак пропускат влага.

Модерният латекс се оказва по-добър за банята и кухнята ви, защото:

  • съвременните латексови бои са устойчиви на влага поради по-стегната молекулярна формула, пречеща на водата да прониква през нея;
  • латексът прави по-твърдо и по-издръжливо на миене и изтъркване покритие;
  • съдържа антимикробни и фунгицидни добавки, които затрудняват развитието на мухъл и плесен за определен срок напред (няколко години);
  • по-ниско токсичен е и отделя пренебрежимо ниски нива на летливи органични съединения;
  • почиства се лесно при разливане и дефекти при боядисване (само с вода).
Използване на латекс във влажни помещения

Латексът гланц и полугланц са по-добрият избор, защото включват повече смоли и свързващи вещества. Структурата им е много здраво свързана, а гланцовото покритие не задържа вода, не позволява проникването ѝ навътре в гипсокартона и мазилката, пречи на развитието на плесени и мухъл. То е по-твърдо, по-издръжливо и по-лесно за почистване от мата и „яйчената черупка“. Имайте предвид, че колкото по-висок е гланцът, толкова по-строги са изискванията към подготовката на основата. Ако си спестите подготовката, ще изпъкват всяка неравност и несъвършенство.

Матираните са с по-богат цвят, но повърхността им пропуска влагата навътре. Разбира се, предлагат се и специално разработени матирани бои за баня . Те са по-скъпи, но затова пък скриват недостатъците на основата и придават изискан луксозен вид на покритията.

Ако ви се струва, че използването на боя за външно приложение е добро решение за влажните помещения, то това определено не е така. Условията в банята и върху външните стени са съвсем различни и съответно изискват различни характеристики на латекса.

Начини за превенция на плесента и мухъла

Вентилация

Доброто вентилиране на банята и на всяко мокро помещение е гаранция за бързото му изсъхване и препятства развитието на гъбичките. Инвестицията във вентилатор ще се изплати, като запази стените чисти от плесени.

Използване на различна степен на гланц в различните зони

Ако не харесвате лъскавината на гланца и полугланца, направете разумен компромис – използвайте ги в най-критичните зони – около мивките, душовете и ваните. На отдалечените и неизложени на пряко мокрене стени използвайте влагоустойчив латекс – мат или сатен.

Използване на латекс с различна степен на водоустойчивост

И в банята, и в кухнята има влага. Но нивата ѝ са несравними. Затова, когато избирате латекс, изберете по-подходящата за вашите нужди формула .

Използване на латекс във влажни помещения

Употреба на латекс с различни антисептични свойства

Изборът на продукти с бактерицидни, фунгицидни и антисептични свойства зависи както от вероятността за развитие на мухъл и плесен в помещенията, така и от необходимостта от строг контрол върху евентуалното разпространение на зарази – здравни заведения и лекарски кабинети, хранителна промишленост и др.

Боядисване в помещения с мухъл

Безполезно е да боядисвате петната плесен и мухъл. Те ще избият върху новата боя. Задължително е да ги премахнете и да почистите добре. Можете да потърсите подходящ спрей или да работите с разтвор на белина и вода. Задължително при почистването носете респиратор и ръкавици и осигурете проветряване на помещението.

Подберете грунд, устойчив на мухъл. Осигурете си латекс с антибактериални и антигъбични добавки. Боядисвайте само върху добре почистени стени без остатъци на сапун, варовик, следи от дим и никотин, със запълнени пукнатини, вдлъбнатини и несъвършенства. Основата трябва да е абсолютно суха при боядисването. Следвайте стриктно указанията на производителя при необходимост от разреждане, за броя ръце и промеждутъка от време при нанасянето им.

Използване на латекс във влажни помещения

Ако се затруднявате да изберете необходимият ви латекс, свържете се с нас  и ще ви помогнем.


Вашият коментар