Сухата посипка е характерен елемент от сухото строителство. Тя се използва за изравняване и изолиране на хоризонтални повърхности – най-често за така наречените сухи подове. Има много достойнства и някои недостатъци и може да ви спести много време и средства при ремонти.

Нивелиране на под със суха посипка.
Сухата посипка служи за изравняване и изолиране на подове

Какво представлява сухата посипка

Това са еднородни зърнeсти материали с фракция до около 5 мм. Сред основните им характеристики са:

 • ниско тегло – особено благоприятно при ремонти на стари сгради, където товароносимостта на конструкцията не е голяма;
 • приблизително еднаква форма и размер на отделните частици и слаба склонност към деформация – допринасят за устойчивостта на пода при постоянно, статично натоварване (едрокорпусни мебели) и при динамични натоварвания (ходене, гимнастика, танци);
 • висока степен на порьозност – осигурява добро звукопоглъщане и добра топлоизолация;
 • слаба хигроскопичност (остатъчна влага около 1%) – запазва пода сух;
 • висока пожароустойчивост (минерален характер на зърната);
 • отлична насипност – позволява максимално изравняване и равномерно разпределение на товара.
Керамзитът - гранули от експандирана глина с теракотен цвят - е една от най-използваните сухи посипки.
Керамзитът е сред най-използваните сухи посипки

Видове суха посипка

Все по-широкото ѝ приложение в строителството е истинско предизвикателство за строителната индустрия и вече се произвеждат различни типове продукти – дори такива от дървени стърготини, преминали процес на минерализация.

Основните видове, които най-масово се използват у нас, са:

 • Керамзит – добре изпечени глинени гранули – леки, порьозни, с високи топлоизолационни свойства. Керамзитът е огнеупорен и екологичен.
 • Перлит – естествен продукт с вулканичен произход, експандиран при около 1000° С. Много лек.
 • Вермикулит – природен материал със слоеста структура. При термичната му обработка се оформят пръчици, които напомнят червеи. От там идва и името му. Основното му достойнство е много ниското му тегло – 1 куб. м тежи около 150-160 кг, докато керамзитът може да достигне и 600 кг. Имайте предвид, че подходящ е единствено експандираният вермикулит. Непреработеният поема твърде много вода.
Експандираният вермикулит е много лек и затова много подходящ за суха посипка.
Вермикулитът е много лек, природен материал, подходящ за суха посипка

На пазара се предлагат и сертифицирани продукти, които са гарантирано чисти, от една фракция, доказано безвредни за човека и за околната среда.

Как се полага сухата посипка

Върху добре почистената и заздравена основа преди насипването на избрания от вас материал положете изолиращо платно, може и полиетилен (150-200 г/кв. м). Покрай стените поставете изолираща и уплътняваща лента или каменна вата с до около 1 см дебелина, която ще прекъсне предаването на ударния шум и ще поема термичните деформации на пода.

Перлитът е подходящ за суха посипка при направа на под.
Перлитът е бял, лек, експандиран вулканичен материал

Колко да е дебел слоят зависи от:

 • неравностите по основата;
 • необходимостта да се покрият тръби и кабели;
 • допустимото отнемане от височината на помещението.

Все пак – оптималният слой е между 30 и 60 мм. Ако се налага да е по-дебел, ще трябва да добавите още един пласт гипсофазерни плочи (или друг материал).

Много важна е ролята на водачите – може да използвате прави дъски, ленти от гипсокартон или метални профили, които ще монтирате и нивелирате на нужната височина. По-добре е да не ги фиксирате неподвижно. По тях ще се движи мастарът, когато изравнявате насипания материал.

Материалът се изсипва от чувалите, разстила се и се нивелира по водачите. Ще срещнете съвети да не демонтирате водачите и да ги оставите под слоя плочи, но при слягането те могат да останат да стърчат над посипката. Тогава се появяват хлътини по пода или се чупят плочите.

Сухата посипка се изсипва от чувалите след като са монтирани водачите.
Първо се поставят водачите, а после се насипва сухата посипка

Не засипвайте цялото помещение, подгответе такава площ, която ще можете да покриете с първия ред плочи, без да се налага да стъпвате в посипката, или пък започнете полагането на плочите от вратата навътре. Завършващият ред плочи от гипсофазер (OSB, ПДЧ, влагоустойчив гипсокартон, водоустойчив шперплат) се захващат с лепило или самонарезни винтове. Не допускайте пресичащи се вертикални и хоризонтални фуги. Ако редовете ще са два, плочите трябва да са перпендикулярни, а фугите им – да се разминават. Следва шпакловане на снадките, препоръчително е да нанесете влагоизолиращ продукт – примерно – битум. За финишно покритие можете да използвате каквото пожелаете – паркет и ламинат, керамика и камък, балатум и др.

За какво да внимавате при полагането ѝ

Обърнете специално внимание на:

 • Еднаква едрина на зрънцата – ако разликата в размерите им е голяма, с времето дребните ще пропаднат между големите и ще компрометират устойчивостта и твърдостта на пода.
 • Фракцията – да е с едрина не повече от 5 мм, по-едрите зърна не се уплътняват добре и водят до дефекти в пода, освен това се появява скриптене при ходене.
 • Чистотата на сухата посипка – да е без прах и пясък, зрънцата да са цели. При наличие на замърсявания, готовият под скоро ще започне да поддава и да скърца.
 • Дебелината на слоя – не бива да е под 30-40 мм, освен ако производителят на посипката не препоръчва друго.
Сухата посипка не само изравнява пода, но много добре прикрива тръби, кабели и други коуникации.
Сухата посипка прикрива добре всякакви комуникации

Недостатъци на посипката

 • Не е подходяща за влажни помещения и помещения с риск от наводняване.
 • Върху пода със суха посипка не бива да се вдигат стени от тухли или бетонни блокчета – прекалено тежки са за него.
 • Не е подходяща за комбиниране с каквито и да е мокри операции, или мокрите замазки трябва да са много добре изсъхнали с минимум остатъчна влага.
 • Подовете със суха посипка все пак са с по-кратък експлоатационен срок сравнено с бетона и имат по-ниска якост, поради което не са подходящи за високо натоварени обществени и стопански сгради.

Направата на сух под с използване на суха посипка е лесна и бърза. Ако все пак не ви се ще да се занимавате с това, свържете се с нас!