Как да отводните мазето и основите при високи подпочвени води с дренажна система

Дълбокото мазе с дебели зидове държи постоянна температура и зиме, и лете и е ценено от всеки собственик на къща – особено на село. Но когато районът е с високи подпочвени води, то се превръща в източник на проблеми и главоболия и се налагат мерки за трайно отводняване. Хидроизолацията на основите е точно толкова отговорна, колкото и хидроизолацията на покрива.

Изсмукването на водата в мазето с помпа не е ефективно отводняване

Изливането на водата в мазето с помпа

Спешна помощ за пълното с вода мазе

В сухи години подпочвените води обикновено кротуват. Но занижат ли се една след друга дъждовна есен, снежна зима и влажна пролет, мазето се пълни с вода. Първото, за което се сещате в такава ситуация, е да пуснете помпата и да излеете водата навън. Правите го лесно и бързо, но колкото повече изливате, толкова по-бързо се пълни помещението и виждате ясно, как водата извира от отворените дамари.

По-разумно е да изливате не директно мазето, а кладенеца. Той обикновено не е много далече от къщата и е доста по-дълбок. Когато го изливате, не позволявате на подпочвената вода да се вдигне дотам, че да избие през пода на избата. Затова трябва да държите нивото ѝ ниско под основите на къщата.

Как се прави трайно отводняване с дренажна система

Ако продължите да разчитате на изливането на изобилната подпочвена вода, означава да я оставите в темелите на къщата си. С времето тя ще ги подмие и ще компрометира стабилността на конструкцията. По капилярен път ще тръгне по зидовете, а след нея ще се появят мухълът и плесента. Според нас единственото разумно решение е да изградите дренажна система, която ще отвежда водата надалече.

Поставена е изолационна мембрана на стената на къщата, ровът е дрениран и е поставена тръба

За добро отводняване задължително положете изолационна мембрана върху основата на зидовете

На думи е много просто. Копаете ров около сградата, който стига до под основите. Лепите по зидовете хидроизолационна мембрана и полагате върху нея препоръчаната от производителя защита – обикновено мазилка. Пускате в рова дренажна тръба, която трябва да заустите в канализацията или в нарочно направена яма, чието ниво е по-ниско от темелите. Засипвате с чакъл и пясък, трамбовате и готово. Задължително оставяте ревизионна шахта.

На практика е доста сложно, изисква познания и опит, точна преценка на ситуацията и избор на най-подходящия за конкретния случай вариант. Задължителна е консултацията с хидролог и инженер. Всяка самодейност и опит за спестяване от труд и материали може още следващия сезон да ви изправи отново пред пълното с вода мазе или пред проблем с подкопани основи.

Основите са разкрити, поставена е изолационна мембрана и дренажна тръба.

На дъното на рова се поставя изолационна мембрана, а върху нея дренажна тръба

Лесни идеи, които не решават проблема

Вероятно ще чуете много предложения от близки и познати, които са по-лесни и евтини за реализация, но не решават проблема. Те варират от изкопаване на кладенец в мазето и изливането му при нужда, до бетониране на пода и стените. Кладенецът в мазето няма да отстрани влагата от основите на къщата. Бетонът няма да спре подпочвените води да нахлуят в помещението, но ще пречи на оттичането им. Поставянето на хидроизолация от вътрешната страна на пода и подземната част на стените е компромисен вариант, който отново не отстранява влагата от темелите.

Допълнителни мерки за отводняване

Те трябва да попречат на дъждовната вода да проникне в мазето и основите. Не е достатъчно да имате улуци, важно е къде ще отива събраната от тях вода. Заустването им в дренажна система не е добра идея – ще я натоварите допълнително, което може да наруши функционалността ѝ. Събирайте водата в резервоар за поливане или я отведете далече в двора (в канализацията).

Дренажна система за отводняване на мазето и основите.

Дренажната тръба се засипва с чакъл и пясък и се бетонира

Направете бетонни пътеки около къщата, които ще подкрепят усилията ви да пазите основите ѝ сухи.

С подпочвените води шега не бива. Не го установявайте по трудния начин.

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!