Настилки и облицовки

Подове и подови покрития от полиуреа и полиаспартик

През последните десетилетия в строителството навлязоха нови материали, които промениха самото ни разбиране за него. Такива са полиуреите и групата на полиаспартиците. Близки са до полиуретаните, което обуславя доста от сходните им качества, но в същото време имат и много специфични характеристики. Те им осигуряват широко приложение и добър прием при изграждането на индустриални подове, за защита и укрепване на бетона.

Подове и подови покрития от полиуреа и полиаспартик

Какво представлява полиуреата

Тя е вид еластомер, изграден от полимерни смоли. Разработена в  началото като водоустойчиво покритие за стомана – тръби, резервоари, камиони – днес се използва за защита и покриване на бетон. Осигурява почти неразрушими, влагоустойчиви, издръжливи на химикали, на ултравиолетови лъчи и екстремни температури подове.

Отличителната ѝ характеристика е, че се втвърдява за секунди след полагане. Това от една страна е безспорно предимство – подът е готов за кратко време, защото слоевете се полагат бързо един след друг и буквално за един ден той може да се използва. Полиуретановите и епоксидни покрития съхнат много по-дълго и се втвърдяват много по-бавно – до няколко дни. Но пък полиуреата има и много високи изисквания към уменията и подготовката на изпълнителния екип.

Възможно е също да се полага в широки температурни граници – по различно време на годината – и при висока влажност, което е изключено за полиуретана и епоксида. Бързото втвърдяване не позволява формиране в слоя на въздушни мехурчета, характерни за епоксидните подове. Освен това се свързва отлично с различни основи – бетон, цимент, дърво, метали. Абсорбира се в порите на бетона и образува дълготрайни химически връзки с него, като прави пода издръжлив и гъвкав.

Подове и подови покрития от полиуреа и полиаспартик

Някои полиуреи (ароматните) не са устойчиви на UV, но са отлични като основен слой с горно покритие от алифатна полиуреа. Така подът ще е със 100% устойчивост на UV. За да сте спокойни, задължително проверявайте при покупка защитеността на конкретния продукт от ултравиолетовата радиация.

С различни добавки е възможно да се контролира скоростта на втвърдяване на полиуреата, но това са вече по-различни формули за покрития – така наречените полиаспартици.

Покритията от епоксидна смола са по-твърди от полиуретана и полиуреата, обаче са по-крехки, а това предполага нараняване и напукване при физически въздействия. Полиуретанът е по-гъвкав от епоксида, а полиуреата притежава най-висока еластичност. Тя прави пода по-устойчив на ожулвания и драскотини, на влага и химически въздействия. Има висока издръжливост на ултравиолетови лъчения, не избледнява, не пожълтява с времето. Препоръчителна е за открити площи, включително вътрешни дворове и пътеки. Противомикробна е.

Устойчивостта на полиуреата ѝ осигурява приложение в екстремни среди – мостове, паркинги, палуби, покриви, индустриални производства. В същото време създава естетически привлекателни повърхностни покрития. Предпочитана е при влажни и замръзващи среди. Но пък полиуретанът е по-евтин и се полага по-лесно.

Подове и подови покрития от полиуреа и полиаспартик

Полиаспартанови покрития

Използват се от началото на 90-те години. Те са разновидност на полиуреата – основната разлика е забавеното втвърдяване и улеснената работа при полагането им. Често ще ги срещнете изписани като полиаспартанова полиуреа (студена) .

Подове и подови покрития от полиуреа и полиаспартик

Притежават сходни свойства и с полиуретана – отлични са за защитни покрития на бетон. Осигуряват топлоустойчивост, устойчивост на надраскване и на абразия, издръжливост при химически въздействия. Характеризират се с няколко важни предимства:

  • втвърдяват се за няколко часа (скоростта на втвърдяване се променя според използваните добавки) за разлика от полиуретана, който има нужда от 24-48 часа. Това означава, че се ускорява връщането на пода към експлоатация;
  • съдържат по-малко летливи органични съединения (ЛОС);
  • могат да се нанасят в по-дебело покритие, което позволява да изградите от полиаспартиците цялостна подова система, а не само повърхностно покритие;
  • не могат да се полагат на влажни места;
  • необходима е добавка за преодоляване на хлъзгавостта и др.

Горещо полагана и студена полиуреа

Polyurea Floor Systems, Ontario

Горещо полагана

Горещо полаганата  полиуреа може да е чиста  или хибридна. Пръска се със специална машина, която поддържа високо налягане и висока температура.

Покритието представлява бързовтвърдяваща се паропропусклива мембрана от 100% твърдо вещество с дебелина 2 мм. Не отделя летливи органични съединения, възможно е излъчването на минимална миризма. Използва се върху различни основи – бетонови, дървени, гладки (неабсорбиращи), метални. Може да се използва за пешеходен трафик след петнайсетина до двайсет минути, а за сериозни механични натоварвания е годна след около 24 часа.

Мембраната е чувствителна към ултравиолетовите лъчи и може да се обезцвети, затова има нужда от допълнително полиуретаново покритие.

Студена

Това е полиуреа, третирана с добавки за забавяне на втвърдяването. Позната е като алифатно полиаспартаново повърхностно покритие. Полага се, като се изсипва върху подготвената основа и се разстила с гумено гребло.

Използва се при декоративни микроциментови покрития, подове тип „каменен килим“ , декоративни подове с люспи (чипс) . Има варианти  за приложение върху открити полиуретанови хидроизолационни покрития и върху открити епоксидни системи.

За пешеходен трафик подът е готов след около 5 часа, а за лек трафик – до около 9 – 11 часа. Пълно натоварване се допуска след 4 дни. Има отлична UV устойчивост и ниско съдържание на летливи органични съединения.

Подове и подови покрития от полиуреа и полиаспартик

Полиуретановите, полиурейните и полиаспартановите покрития се използват на места със сложен дизайн на пода, с интензивен пешеходен трафик, постоянни разливи на химикали, греси, масла. Представят се добре в хранително-вкусовата и пивоварната промишленост, шоуруми и лобита, в търговски обекти поради впечатляващия външен вид въпреки високото натоварване. Добър избор са за професионални и жилищни гаражи. Имат много по-дълъг живот от епоксидните подове.

Обърнете внимание, че според указанията на производителите, полиурейните и полиаспартановите покрития могат да се полагат само от професионалисти.


При нас, на e-maistor.com, можете да се запознаете в подробности с характеристиките на всеки от продуктите за направата на полиурейни и полиаспартанови подове.

Обадете ни се!  Попитайте ни за всичко, което искате да знаете за тях.


Вашият коментар