Боядисването на мебелите, дали за да обновите поомръзналата ви кухня, или защото ви се иска да направите нещо със собствените си ръце, изглежда просто и лесно. Отваряте кутията, нанасяте с четката, повтаряте, ако е нужно, и готово. Проблемът е, че много скоро забелязвате капки, стичане на боята, лошо покритие или пък покритието се напуква и започва да се лющи. Накратко – бързата работа, срам за майстора. Но как да боядисвате като истински майстор?

Успехът при боядисването на мебели, както и при повечето неща, се крие в подготовката.

Подготовка на мебелите за боядисване

Тя може да се раздели на няколко етапа:

Оглед и планиране

Проверете състоянието на подготвяната за боядисване мебел – има ли драскотини и наранявания, здраво ли е дървото, боядисвано ли е или не и в какво състояние е? Огледът ще ви позволи да планирате дейностите и материалите, които ще са ви нужни.

Набавяне на необходимите материали

Вероятно ще ви трябват почистващ препарат и мека кърпа, евентуално препарат или пистолет за топъл въздух за сваляне на старата боя, кит за дърво за запълване на драскотини и дупчици.

Със сигурност ще ви е необходима шкурка с различна едрина на зърното, шлайфмашина, малко дървено трупче, на което да закрепите шкурката. Ще ви трябва още кърпа за влажно и сухо почистване на праха, грунд, боя, разредител, четки и валяци за по-големите повърхности, тава за отцеждане на валяците, евентуално пистолет за боядисване, финиш – восък, вакса, полиуретан, поликрил, различни видове лак.

Подготовка на мебелите за боядисване
  • Разглобяване – практиката показва, че боядисването е по-качествено, когато мебелите са разглобени. Това позволява както по-доброто им почистване и шлайфане, така и по-равномерното и по-лесно нанасяне на боята. Необходимо е да махнете обкова – лайстни, дръжки, ключалки и украшения – поставяйте всяко нещо в пликче и надписвайте – ще ви е много по-лесно при сглобяването. Махнете и меките части – възглавници, тапицерии.
  • Почистване – почистете, ако е нужно използвайте щадящ препарат за обезмасляване. Изплакнете добре и подсушете. Сега е моментът да запълните с кит за дърво драскотините и дупчиците, ако има такива. Ако разглобяването е невъзможно, залепете защитна лента на местата, които не бива да цапате.
  • Шлайфане – задължително ли е да шлайфате? Това е най-често задаваният въпрос при боядисване на мебели. Да! Въпреки, че рекламите на някои бои обещават чудесен резултат и без шлайфане, по-добре е да не си го спестявате. Според случая то решава две много различни задачи. Едната е да почисти повърхността на мебелите и да я направи гладка, което е залог за равномерен, гладък и красив слой боя. Другата – да надраска боядисаните и лакираните повърхности, за да може новата боя да се захване към тях.

В първия случай е препоръчително да започнете с по-груба шкурка (с едрина на зърното около 80 – 100) и да завършите с по-фина (едрина на зърното 120 – 150 и нагоре). При втория – обратното – пробвайте примерно с едрина 220 и ако няма ефект, продължете със 150, 120.

Когато приключите с шлайфането, ще има много прах. Минете с прахосмукачка. Почистете с влажна кърпа, после със суха. Всяка останала прашинка ще личи под боята и ще разваля впечатлението.

Грундиране

Грундът служи за базово покритие, запечатва повърхността, подобрява адхезията и трайността на боята. Това са достатъчни основания да не пропускате грундирането, освен ако не използвате 2 в 1 – боя и грунд едновременно. Нанесете тънко 2 ръце грунд (може и със спрей). Времето между двете нанасяния е указан от производителя в инструкцията за употреба. Използвайте бял, когато ще боядисвате със светли цветове и сив, когато сте избрали тъмен цвят боя. Шлайфайте между първата и втората ръка грунд.

Боядисването

Най-после идва най-хубавото – полагането на боята върху подготвените мебели. Разбъркайте много добре, ако се налага добавете разредител съобразно препоръките на производителя. Направете тест на цвета, като боядисате най-напред някоя скрита част – гърба или вътрешността на чекмеджето, за да сте сигурни, че това е желаният цвят.

Топете четката до около 1/3 от дължината на косъма, ако боята е прекалено много, ще започне да се стича, а браздулиците се коригират трудно. Нанасяйте тънък слой на плавни широки линии по дължината на жилките на дървото. Старайте се да не повтаряте много пъти на едно и също място и боядисвайте в една посока.

Малкото дунапренено валяче върши чудесна работа за по-големите повърхности. Ще са ви необходими и по-тънки четки за ъглите и тесните пространства. Много равномерно и красиво е покритието, постигнато с пистолет. Няколко по-тънки слоя ще дадат по-добро покритие от 1 или 2 дебели. Като правило следващата ръка можете да нанесете след около 8 часа или една нощ. Ако някъде има зона с по-напластена боя или ръбчета, използвайте фина шкурка, за да ги отстраните

Нанесете финишно покритие

То осигурява защита и трайност на боята, придава ѝ здравина и блясък. Използвайте лак, шеллак, полиуретан, поликрил. Изборът му, както и на боята, зависи от начина, по който се използват боядисваните мебели. Дали да нанесете 1 или 2 слоя зависи от препоръката на производителя на продукта. Финишът може да бъде восък или вакса.

Когато отделните детайли изсъхнат, сглобете вашата мебел. Имайте предвид, че дори когато на пипане боята е съвсем суха, ще ѝ е необходимо повече време (до няколко седмици), за да постигне здравина и да можете безопасно да поставяте върху нея различни предмети.

Не забравяйте, че процесът на подготовка и боядисване е много мръсен. Вземете мерки да защитите жилището си от праха и боята. Най-добре е да работите извън жилищните помещения, при добра вентилация и с маска на устата.