Какви се предимствата и недостатъците на настилката на тревна фуга

Чували ли сте за „армирана трева“? Това е зелена площ, при която тревата е засята в специални пластмасови модулни елементи (паркинг елементи, елементи на тревна фуга). Този тип озеленяване осигурява висока товароносимост и преимуществено се използва за зелени паркинги, но става още за пътеки, за велоалеи, спортни площадки и т. н.

trevna-fuga

Какво представлява настилката на тревна фуга

Това може да е всяка настилка, между чийто елементи е оставена по-голяма затревена фуга. Но в случая се има предвид настилка, изработена от пластмасови пана с отвори, подобни на скари. Произведени са от РР (полипропилен) или HDPE (полиетилен с висока плътност). Суровината все по-често е рециклирана. Формата на отворите може да е шестоъгълна, кръгла, правоъгълна. Паната са с различни размери – около 40 – 50 см. Височината обикновено е около 4-5 см, т. е. – толкова са дълбоки отворите, предназначени за засяване на тревата. Имат система за захващане на елементите един за друг. Най-често са оцветени в зелено, но могат да черни, кафяви и др. В затревено състояние, според производителите, товароносимостта им е доста над 100 т/кв. м.

parking_elementi-plast

Освен пластмасови, се произвеждат и бетонни елементи. Те представляват единични обемни тела с различни размери и височина около 10 см. Устойчиви са на въздействието на луга, UV лъчи, на замръзване. Имат много висока товароносимост и се използват за обществени паркинги с голямо натоварване, отбивки на пътища, вътрешни дворове и т. н.

Как се прави настилката на тревна фуга

Основното изискване е да се полага на твърда основа с много добър дренаж. Това означава да насипете около 10 – 30 см чакъл (баластра) върху добре трамбована основа. Дебелината на насипа зависи от това дали подготвяте паркинг за товарни и леки коли, или зона за велосипедисти и пешеходци.

parking-elementi-beton

Върху добре уплътнения и трамбован чакъл разстелете геотекстил. Върху него насипете около 5 – 10 см пясък. Изравнете прецизно и валирайте.

Сега вече можете да монтирате паната. Следете да са добре нивелирани и да няма отклонения във височината им. Напълнете отворите им с плодородна почва и намокрете обилно. Ако пръстта спадне с повече от 1 см, досипете и полейте отново.

Накрая насейте тревна смеска за високи натоварвания, покрийте с пръст и полейте. Особено внимание отделете на следващия период, в който тревата трябва да поникне и да развие добра коренова система. От тук нататък грижата за настилката на тревна фуга е като за морава.

parkingr

Какви са предимствата и недостатъците на настилката на тревна фуга

Независимо дали са от бетонни, или от пластмасови елементи, настилките на тревна фуга се правят лесно, не изискват изливане на бетон и от екологична и естетическа гледна точка са си зелена площ. Вписват се отлично в екстериора както на селската къща и парка, така и на индустриалните и търговски зони.

Армираната трева е много устойчива, не се мачка, не се разкалва от дъждовете, има отлична товароносимост.

Главният недостатък е свързан с изискването за постоянна поддръжка – поливане, торене, косене, подсипване с пръст при нужда и подсяване. Ако допуснете тревата да загине, почвата бързо ще се уплътни и ще слегне или дъждовете ще я отмият. Елементите ще се оголят и ще станат уязвими. Следва разрушаване на настилката. Освен това незатревените отвори – особено на бетонните елементи – са опасни и могат да доведат до травми на преминаващите.

Затова, ако решите да направите настилка на тревна фуга вкъщи, преценете добре, ще можете ли да се грижите за нея.

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!