Защо е нужна профилактика на фасадата

Фасадата е не само красивото лице на вашата сграда. Тя е отговорна за опазване на комфорта вътре в нея, както и за защитата на носещата конструкция. Посреща екстремните горещини и студове, дъжда и градушката, поривите на вятъра, хилядите цикли на замръзване и размръзване, агресивните отлагания на замърсители и т. н. Независимо дали е на мазилка или с модерна облицовка, фасадата има нужда от периодични огледи, почистване и навременни дребни ремонти, които спестяват по-големите.

ogled

В какво се състои профилактичният оглед на фасадата

Профилактиката включва внимателно обследване на зидарията, граничните места с дограмата, козирките, навесите, балконите. Проследява се целостта на топло- и хидроизолацията. При налични обшивки и вентилируеми фасади те се почистват внимателно, проверяват се за ерозирали места и пукнатини, прикрепването им към стените и носещите конструкции.

Добре е профилактичният контрол на фасадата да се извършва минимум веднъж годишно, дори и да няма изявени проблеми като падаща мазилка или нарушена обшивка. При наличие в помещенията на влага с неизяснен произход, въздушни течения и загуба на топлина, можете да се обърнете към специалисти за термографско обследване.

infraredhome

За какво говорят нарушенията по фасадата
  • Течовете при дилатационните фуги, от покрива, от местата на свързване на еркерите и терасите, под прозорците обикновено са следствие на нормалното стареене и амортизиране на постройката и незащитеността ѝ от въздействието на влагата. Ако не отведете по най-бързия начин дъждовната вода надалече от стените и основите, ще става все по-зле, ще започне да пада мазилката, има сериозна заплаха за основите.
  • Пукнатини около конструктивните елементи и дограмата подсказват проблеми с конструкцията. Те може да са обусловени от движения на земните пластове, предизвикващи слягане и разместване в основите. Причината може да е в нарушената геометрия на сградата поради зле проектирана и/или зле изпълнена носеща конструкция, неподходящи и некачествени строителни материали и др.

remont-fasada

  • Белият налеп, появяващ се върху боята или мазилката говори за просмукване на капилярна влага отдолу – от основата. Тя носи разтворени минерални соли, често и микроорганизми, и стига доста високо. Когато влагата изсъхне, солите кристализират и остават на повърхността. Междувременно те са взаимодействали със строителните материали, през които са минали, и малко или много са отслабили здравината и спойката им. На по-усойните места тази влага поддържа петна разноцветна плесен.
  • Пукнатини, обезцветяване, отлепване и разпрашаване на мазилката, и то скоро след направата ѝ, са признак на вложени лошокачествени материали, нарушена технология на изпълнението, неподходящи температурни условия и т. н.

narushena-fasada

Някои дефекти по фасадата се забелязват с просто око и от неспециалисти. Това обикновено означава, че разрушителните процеси са напреднали и има нужда от ремонт. Идеята на профилактиката е проблемите да се открият в зародиш и да се пресекат с козметични поправки. Затова потърсете специалист още сега!

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!