Знаете ли що е миксбордер и кои видове растения са подходящи за него

Миксбордери са невероятните виещи се пъстри лехи покрай пътеките, покрай оградата и къщата. На пръв поглед са лудешки необуздани и почти хаотични, на втори откривате в тях ритъм, хармония от цветове, обеми и текстури. Характерни са за големите, добре поддържани градини, но с повече търпение и грижи можете да ги създадете и вкъщи.

Основни принципи при създаване на миксбордер

Добро планиране
Колкото и живописен да изглежда, миксбордерът следва строго определено трасе. Необходимо е не просто да знаете къде искате да го настаните и колко да е широк, но наистина да изберете най-точното му място. Снимайте двора. После направете схема. С помощта на снимката очертайте точно откъде ще минава линията му.

mixborder1

Внимателен подбор на растенията
Този тип лехи впечатляват с висока декоративна стойност по всяко време – пролет и лято, есен и зима. За тази цел растенията трябва да са много добре съчетани според:

  • периода на максималната си декоративност – така че лехата да изглежда добре непрекъснато. Използвайте за целта от рано цъфтящите луковични до храстите, които цъфтят есента или пък се отрупват с ярки, примамливи плодове зимата, пъстролистни, вечнозелени видове и т. н.;
  • размерите им – най-отпред се разполагат почвопокривните, след това ниските (до към 40 см), средно високите (между 40 и 80 см) и най-отзад – най-високите. Ако миксбордерът е двустранен – то най-високите ще се окажат в средата;
  • цветовата гама – спазвайте основните правила за съчетаване на цветовете. Примерно – студените и топлите не бива да са застъпени равностойно. Едните винаги се ползват като основа, а другите – като акцент, допълнение;
  • текстурата – дребнолистни, едролистни, мъхести, треви и т. н.;
  • изискванията им към условията на средата – запасеност на почвата, слънцегреене и засенване, температура, поливане и т. н. mixborder3

Ритмичност
Постига се чрез внимателно групиране на растенията и повторения на групите според различни признаци – размер, цвят, сорт, време на цъфтене.

mixborder4

Някои правила за създаване на добър миксбордер

Самото име на тази леха подсказва, че става дума за комбинация от различни като ефект растения, а не за обичайните ниски бордюри от един вид.

Склонните към експанзия видове не са подходящи за миксбордер, освен ако не сте готови непрекъснато да ограничавате растежа им и да ги прочиствате.

Когато създавате своята леха, започнете с многогодишните. Оставяйте достатъчно място между отделните екземпляри, за да не си пречат, като пораснат. В близост до тях не засаждайте многогодишна дребна растителност. По-добре уплътнете празните места с едногодишни, така няма да ви се налага с нарастването на храстите да местите растения всяка година.

Не засаждайте единични екземпляри. Колкото и да са ефектни, в общия хор те ще се загубят.

Подходящи растения за миксбордер

На практика можете да използвате всички видове треви, цветя, храсти и декоративни дръвчета. Достатъчно е да ги групирате добре и да не садите едни до други враждуващи видове (и тук важат правилата на алелопатията).

mixborder2

Миксбордерът във вашата градина може да включва рози, божури, луковични, флоксове, латинки, карамфили, невен, астри и цинии, винка и импатиенс, теменужки, хоста, хортензия, физалис и ехинацея, далии и гладиоли, хризантема, лавандула, иглолистни, ерика, калуна, седуми и т. н.

Започнете с планирането още пролетта, а на есен засадете храстите, многогодишните и луковичните.

 

Тази статия може да бъде полезна и на ваши приятели. Моля, споделете я чрез бутоните за най-популярните социални мрежи отдолу. Благодаря ви!